Bob Dylan átveszi a Nobel-díjat

Miért próbáltok megváltoztatni? Why Try to Change Me? – ezt a Frank Sinatra-dalt énekelte Las Vegasban Bob Dylan, amikor a Nobel-díjat kiosztó bizottság egyik tagja arrogánsnak nevezte. miután nyolc nappal az irodalmi Nobel-díj bejelentése után még egy kukkot sem szólt. Na most itt vagyok! – mondta a brit Daily Telegraph tudósítójának, aki az első interjút készítette az idei irodalmi Nobel-díjassal.

Sokan bírálták a Nobel-díjat kiosztó bizottságot, amiért az idén 75 éves popénekest választotta oly sok író és költő közül. Bob Dylan a hatvanas és hetvenes évek fiatalságának legendás zenész-énekes sztárja volt. Azóta kicsit elfelejtették. Meg is döbbent, amikor meghallotta, hogy Nobel díjat kapott – nyilatkozta a Daily Telegraphnak.

Mindenképp igyekszik majd elmenni Stockholmba a Nobel-díj átadására. Jean Paul Sartre, aki ugyancsak a hatvanas-hetvenes évek jelentős francia írója volt, nem fogadta el a Nobel-díjat. Dylan tehát ott lesz – már ha minden jól alakul – decemberben Stockholmban. A kortárs sztárokhoz hasonlóan neki is voltak kábítószer problémái, többször járt drogelvonó kúrán. A 75 éves Bob Dylan tehát hosszas hallgatás után megszólalt, és elmondta: örül a Nobel-díjnak és elmegy Stockholmba, ahol a svéd király adja át az elismerő oklevelet és a nem jelentéktelen összegű pénzjutalmat minden decemberben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez