A kicsik és az öregek érzik meg a leginkább az óraátállítást

Az átlagos felnőtt számára az óraátállítás olyan, mintha repülőgéppel átszállna egy másik időzónába. Egyórás változást egy nap alatt dolgoz fel a szervezet.

Más a helyzet a legkisebbek és az idősebb generációk esetében. Nekik nagyon kötött menetrendjük van. Ezért több nap is szükséges lehet az átálláshoz. Megfigyelték például, hogy az öregek otthonában ilyenkor napokig feszültebb a hangulat. Sok idős ember nem találja a helyét, és nem érti, hogy mi történt? Pedig csak egy óra az időkülönbség! A legfiatalabb generáció is nyűgösebb ilyenkor. Ha valaki érzékeny az időjárási frontokra vagy az évszakváltásokra, akkor szintén nehezebben áll át az új időszámításra.

A chacun son rhytme! Mindenki éljen a saját ritmusa szerint! – tanácsolja dr. Eric Charles. A francia pszichiáter ezzel a címmel adott ki könyvet, melynek alcíme arra utal, hogy alapjában nagyon is személyes problémáról van szó. Vivre en harmonie avec son horloge biologique – élj harmóniában a biológiai óráddal! Mindenkinek egy kicsit másképp jár a biológiai órája. Ezt tudomásul kell venni, és alkalmazkodni lehet hozzá. Vannak koránkelő vagy későn fekvő emberek. Mindenkinek egy kicsit más az alvási igénye. Ezt ma már tudományosan elemzik. A pszichiáterek pedig tanácsokat tudnak adni. Persze a legjobb tanács az, hogy mindenki kövesse a saját biológiai óráját! Közben persze fogadja el az óra átállítását, de ne hagyja, hogy az befolyásolja az életét – tanácsolja a francia pszichiáter, aki a párizsi Le Figarónak nyilatkozott.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez