Több mint 300 millió gyerek életét fenyegeti a súlyosan szennyezett levegő

Minden hetedik gyerek a világon olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége hatszorosan meghaladja a nemzetközi normákat! Mindez nemcsak a kicsik tüdejét, de az agyát is fenyegeti – hangsúlyozza Anthony Lake.

Az UNICEF kutatási igazgatója, aki jelentést állított össze a légszennyezés hatásairól, újságíróknak elmondta: a gyerekek immunrendszere még nincs teljesen kifejlődve, épp ezért számukra a rossz levegő sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint a felnőttek számára. A szennyezett levegő agykárosodást is okozhat, ez pedig egész életére kihathat több mint 300 millió gyereknek.

Évente 600 ezer 5 évesnél fiatalabb gyerek hal meg a világban. Az első számú halálozási ok a levegő szennyezettsége – mondta az UNICEF kutatási igazgatója. Az ENSZ gyerekjogi szervezete abból az alkalomból tett közzé jelentést, hogy novemberben Marrákesben a világszervezet klímakonferenciát tart. Az UNICEF arra szólítja fel a világ vezető hatalmainak döntéshozóit, hogy tegyenek valamit a levegő szennyezettsége ellen, még mielőtt nem késő.

Mindenekelőtt arról van szó, hogy a szén használatát kellene radikálisan korlátozni. Sok országban Afrikában és Ázsiában ezt használják a háztartások, így a gyerekek szennyezett levegőben élik le az első éveiket! Az UNICEF számokkal is szolgál: körülbelül kétmilliárd gyerek él olyan környezetben, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a nemzetközi normát. Délkelet-Ázsiában a leginkább veszélyeztettek a gyerekek: ott több mint 620 millió kicsi szív be rossz levegőt. Utána Afrika következik 520 millió gyerekkel, majd pedig Kelet Ázsia – ez mindenekelőtt Kínát jelenti- 450 millióval.

Az UNICEF abban bízik, hogy az ENSZ klímakonferenciája komoly előrelépés lesz a levegőtisztaság ügyében, hiszen a problémát immár mindenütt felismerték. Most már csak cselekedni kellene. Igaz, hogy ez hatalmas összegeket igényel. A kárvallott gyerekek pedig szinte kizárólag szegény országok nyomorúságos körzeteiben élnek, ahol nemcsak a rossz levegő fenyegeti az életkilátásaikat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez