Obamáék megmutatták – a Fehér Ház magánlakrészei

Nyolcéves elnöksége alatt Barack Obama gyakran mondogatta, hogy a Fehér Ház a nép háza. Most a nép megláthatja, hogyan is él benne az elnöke. Az Architectural Digest magazin munkatársai járhattak körbe a nyilvánosságtól egyébként elzárt emeleten, amely az Egyesült Államok mindenkori első családjának rezidenciája.

Az elnökválasztás előtt egy héttel nyilvánosságra hozott exkluzív fotók most először engedtek bepillantást oda, ahol Barack Obama, a felesége, Michelle és lányaik, Malia és Sasha élik még rövid ideig mindennapjaikat. No meg a család kutyái, Bo és Sunny.

A szobákat a Los Angeles-i belsőépítész, Michael Smith rendezte be, az ő keze nyomát viseli magán egyébként az Ovális Iroda is. Egy közös barát mutatta be őt az elnöki párnak még a 2008-as választások után Chicagóban. A first lady szerint Smith-nek úgy sikerült megoldania a feladatot, hogy tiszteletben tartotta a Fehér Ház történelmét, miközben a magánlakrész az Obama család ízlését tükrözi. Ráadásul igazi otthonuknak érezhették – tette hozzá Michelle Obama. A falakat többnyire modern és kortárs festmények díszítik, ezeket a többi között a National Gallery of Art vagy a Smithonian Múzeum kölcsönözte ki a Fehér Háznak.

Melyben ma összesen 132 szoba és 35 fürdőszoba foglal el hat szintet. Kandallóból 28 van, liftből három. Az 5100 négyzetméteres épületegyüttes második számú főépületében van az elnöki család magánrezidenciája, 16 szobával és 80 fős személyzettel – melyben sztárséf is van.

A fotókon látható az a szoba is, a Treaty Room, ahova esténként az elnök visszavonul, hogy átnézze a következő napra készített feljegyzéseket. Sok személyes tárgyat tart itt, a többi között két Grammy-díját, családi fotókat, saját futball-labdáját. A szerződések aláírására szolgáló asztalt, amelyről a szoba a nevét kapta, íróasztalnak használja. A bútordarab egyébként már 1869 óta a Fehér Ház lakója.

A tágas és napfényes Régi Családi Ebédlőben Robert Rauschenberg festménye mellett Alma Thomas műve lóg a falon – ő az első afro-amerikai női művész, akinek az alkotása bekerült a Fehér Házba.

A Sárga Ovális Szobát Paul Cézanne, Daniel Garber és Donald Kaufman képei díszítik. A füstös barnák, zöldek, aranyak és kékek uralkodnak a színek közül, és az antik Denis-Louis Ancellet íróasztalnál írta alá 1978-ban a Camp David-i békeegyezményt Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menahem Begin izraeli kormányfő.

De láthatják az olvasók a bézs színekben tartott szülői hálót is, az antik baldachinos ággyal és finom itáliai ágyneműkkel. Egyforma asztalkák állnak az ágy két oldalán, az egyiken családi képek, míg a másikon egymásra tornyozott könyvek. Kényelmes tér van üldögélésre is, fotelekkel és kanapéval. A képeket közlő magazin főszerkesztője szerint ez a szoba Obamáék “menedéke”.

Jó tudni, hogy az Egyesült Államok elnöke jól alszik – mondja Amy Astley. És valóban így van, hisz maga Obama mesélte el az ABC  “Jimmy Kimmel Live!” show-jában a múlt héten, hogy az ágya mellett ott egy telefon, és minden reggel megszólal. “Elnök úr, ez a 7 órai ébresztő hívás” – szól bele valaki.

Az Architectural Digest nemcsak Obamáék: John F. Kennedy, Ronald Reagan és George W. Bush elnöksége idején is bemutatta a Fehér Ház magánrezidenciáját.  Amy Astley főszerkesztő szerint Obamáék stílusa, a nemzet történelme és sokszínűsége egyaránt tükröződik a mostani dekorációban és a műtárgyakban. A nyomtatott magazin az elnökválasztás napján, november 8-án, vagyis jövő kedden jelenik majd meg az újságárusoknál. Akkor dől el, hogy ki költözik Obamáék után, január 20-i beiktatását követően a 200 éves, homokkő homlokzatú Fehér Házba Washingtonban.

Az online változatot a fotókkal ITT tekinthetik meg.

Fotó: Bo és Obama, Wikimedia Commons

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez