Miért ad valaki 5 millió forintot Fótnak?

Csaknem 5 millió forinttal támogatta Fót városát egy fideszes képviselő. Bíró Zoltánt korábban korrupciós ügybe akarta keverni a helyi Jobbik. Aztán kiderült, hogy a tanácsnok nem fosztogat, hanem sokkal inkább osztogat.

17 millió forint közpénzt keresett egy fideszes önkormányzati képviselőn a helyi Jobbik. Ezzel kapcsolatban interpellációt nyújtottak be a képviselő-testületben. A válasz alaposan meglephette őket, de ennyire még ne szaladjunk előre.

Bíró Zoltánt évek óta ismerik Fóton. A magánéletben visszahúzódó, de tehetős ember hírében áll. 2014 óta helyi képviselő és 2016 év eleje óta fejlesztési tanácsnok. Mivel műszaki ember és vállalkozó is  rendszeresen ellenőrzi a rábízott önkormányzati munkákat. Magyarán  a terepen is felügyeli az építkezéseket. A Jobbikhoz köthető Alfahír nevű újság mostanában azt írta róla, hogy tanácsnoki szerepében érintett lehetett több, összesen 17 millió forintos fóti beruházásban. Magyarán azt sejtették, hogy egy tulajdonában lévő cégnek kedvezett. A vádakat az egyik nyilvános cégadatbázisra építették. Bíró Zoltánnak annyi lenne a vétke, hogy a meghívásos ajánlattételi felhívások esetében nem jelezte, tulajdonosa az adott cégnek.

Ha valaki tisztességesen elolvassa az Opten adatbázisát, annak számára kiderül, hogy Bíró Zoltán nem tulajdonosa a hírbe hozott Techno-Qualitas Kft-nek. Annak a vállalkozásnak, amely éves árbevétele tizenegyszeresen haladja meg az említett 17 millió forintot. Magyarán  szó sem lehet arról, hogy önkormányzati megrendelésekre szorulnának.

Bíró Zoltán szívélyesen fogad az irodájában. Hatalmas paksaméta iratot tesz elénk. Tudja, nem szoktam dicsekedni azzal, hogy nem elveszek, hanem adok a településnek. Csak idén 4,7 millió forintnyi számlát fizettem ki a város javára – meséli. Hitetlenkedünk, hogy ebben minden bizonnyal valami trükk van. Cége adóját optimalizálja, alapítványt keresünk a háttérben, de semmi. Mutatja a számlákat, amelyet ő, Bíró Zoltán fizetett ki közcélú felajánlás formájában.

Örülök, ha tehetik valamit a városomért. Korábban a Faluszépítő Egyesület mögé “bújva” adtam pénzt.

Más kocsmára, utazásra, nőkre költi a vagyonát, én a városra, de ezzel nem szeretek dicsekedni

– mondja Bíró Zoltán. Példaként említi az egyik iskola udvarának felújítását: A kiírt tender összegébe nem fért bele a sportudvar teljes felújítása. Az ugrógödörre és környékére még kellett 1 millió forint. Ha újra hivatali eljárás indult volna, akkor még ma sem lennénk készen, ezért fizettem Hasonlóan járt el egy kerítés felújításakor, de segített egy járda megépítésekor is. Csaknem 5 millió forintról mutatja a számlákat és persze az elkészült munkákat.

Visszatérve a betámadott Techno-Qualitas Kft.-re, Bíró Zoltán nem titkolja, ismeri őket, sőt ő ajánlotta az önkormányzatnak. Jól és szépen dolgoznak – teszi hozzá. Amúgy minden képviselőt felkértünk, az önkormányzati munkákhoz javasoljanak vállalkozókat, akiket aztán megversenyeztetünk. A Techno-Qualitas szerinte bevált.

Fóton persze politikai szándékot sejtenek az ügy mögött. Fura módon Bartos Sándor polgármestert vélik a háttérben. Egy helyi blog úgy gondolja, ő bujtogatta a jobbikosokat. Nem tudja ugyanis megbocsájtani, hogy  a helyi fideszes képviselők vizsgálatot kezdeményeztek akkor, amikor kiderült, a város egy milliárd forintot bukik a Hungária Értékpapír csődjén. A polgármester ugyanis szabálytalanul adta oda fótiak pénzét a brókercégnek.

. Neki az a hobbija, csak ez eddig nem volt közismert. Most a jobbikosoknak köszönhetően ez is kiderült.

Az már egy másik kérdés, hogy a radikális párt képviselője ezúttal árnyékra vetődött.

 

 

 

 

 

(Visited 13 times, 10 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez