Kínaiak nyomulása Hollywoodban: ezentúl már az Arany Glóbuszt is ők osztják

Mintegy 1 milliárd dollárért a kínai Wanda megvásárolta a Dick Clark Productions céget. A külvilág számára szinte ismeretlen cég nemcsak a Golden Globe-ot menedzseli, hanem az olyan nagy médiaeseményeket is, mint az American Music Awards vagy a Miss America. A vásárlás azt a szándékunkat fejezi ki, hogy növeljük a szerepünket a szórakoztatóiparban – mondta a Wanda szóvivője.

A cég ezerrel nyomul a szórakoztatóiparban: stratégiai megállapodást kötött például a Sony Pictures-szel. A Wanda azt szeretné, ha a kínai tartalom minél fontosabb lenne az új szuperprodukciókban. Januárban a Wanda megvette a Legendary Entertainment céget, mely olyan szuperprodukciókat állított elő, mint a Jurassic Park, a Batman vagy a Godzilla. 3,5 milliárd dollárt fizettek ki ezért a filmes vállalkozásért. Ez nem okozott számukra semmiféle pénzügyi problémát, noha korábban már megvették az AMC televíziós csatornát 2,6 milliárd dollárért és Londonban az Odeon és UCI mozihálózatot 1,2 milliárd dollárért. Mindezt azon felül, hogy Kínában saját Hollywoodot pénzelnek, és egyre másra nyitják az óriási vidámparkokat…

Miből ?

Sokan kérdik ezt Kínában is, ahol a Wanda főnöke a leggazdagabb oligarchák közé tartozik. Vang Csienlin építési vállalkozóként kezdte a tengerparti Dalien városában. Kiváló kapcsolatok fűzték a város akkori első emberéhez, Po Hszilajhoz. Az ambiciózus politikus rakétasebességgel tört előre és szponzora sem járt rosszul közben. Po Hszilaj bekerült a mindenható Politikai Bizottságba, a Wanda főnöke pedig milliárdos lett dollárban is. Ám Po Hszilaj túlságosan magasra tört: ő akarta Kínát vezetni! A jelenlegi első ember ráküldte a korrupciót vizsgáló nyomozókat, és a nagy hatalmú politikusból pillanatok alatt rab lett.

Po Hszilaj jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti valahol Kínában. Egykori védence továbbra is virul, pedig sokan temették amikor politikai támogatója a mélybe hullt. De Kínában minden megvehető: a Wanda ura állítólag szép pénzért vásárolt magának mentességet. És persze hatalmas összegeket fektetett be Sanghajban, ahonnan Kína jelenlegi első embere, Hszi Csinping a csúcsra érkezett. Most pedig Hollywoodban nyomul, hogy a Kína első embere számára oly fontos kínai tartalmak egyre nagyobb szerepet játszanak a világ filmiparának első számú központjában.

Forrás: LeMonde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez