Ekkor figyelje hosszú idők legnagyobb szuperholdját

Ritka csillagászati élményben lehet részünk egy hét múlva.

A NASA közlése szerint ugyanis csaknem 70 év után a legnagyobb szuperhold látványában gyönyörködhetünk majd a november 14-i éjszakán.

A szuperhold – vagy más nevén földközeli hold – olyan csillagászati jelenség, amely akkor következik be, ha a Hold egyszerre van teliholdfázisban és földközelpontban, vagyis 48.280 kilométernél kisebb távolságra van a Földtől. A két jelenség egybeesése miatt a Hold ilyenkor sokkal nagyobbnak és fényesebbnek látszik méretében 14%-kal, fényességben pedig 30%-kal előzi meg a hétköznapi teliholdat.

Amerikában a novemberi Holdat “Beaver Moon”-nak, azaz Hód Holdnak is nevezik, mivel a szőrmevadászok az év ezen időszakában ejtették el a szőrmés állatokat. Az amerikai kontinensen november 13-án éjszaka, Európában pedig szintén vasárnap estétől érdemes figyelni a Holdat, de a fő attrakciót a jövő hétfőre várhatjuk. Magyarországon november 14-én, 16 óra 34 perctől már látható a Hold, tiszta égbolt esetén jól kivehető lesz a különbség. Aki tudja, ne hagyja ki – a következő hasonlóan nagy szuperholdra ugyanis egészen 2034-ig kell várnunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez