Észak-Korea óva inti Donald Trumpot

Amerikának el kell ismernie, hogy Észak-Korea visszavonhatatlanul atomhatalommá vált. Ezt sürgeti a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer központi pártlapja. A Rodong Szinmun Donald Trump megválasztása kapcsán közöl vezércikket anélkül, hogy leírná a megválasztott új amerikai elnök nevét.

Barack Obamát viszont név szerint bírálja, mert az USA nem hajlandó tudomásul venni: Észak-Korea visszavonhatatlanul atomhatalommá vált, és erről semmiképp sem hajlandó lemondani! Obama elnök ezzel a makacsságával veszélynek teszi ki az egész amerikai földrészt – írja a pártlap.

James Clapper, aki a Fehér Ház megbízásából összehangolja a titkosszolgálatok működését, októberben kijelentette: az USA-nak fel kellene hagynia azzal az illúzióval, hogy véget vethet Észak-Korea nukleáris fegyverkezésének. Ezt idézi a pártlap, mely arra szólítja fel az USA új elnökét: ennek szellemében vizsgálja felül elődjének politikáját. Donald Trump sok mindenről mondott igen sarkos véleményt a választási kampány során, de Észak-Korea nem ütötte meg az ingerküszöböt. Így nem lehet tudni, hogy miképp alakul majd Trump politikája Észak-Koreával szemben.

A Fehér Ház új gazdája számára aligha jelent prioritást Észak-Korea, de előbb utóbb foglalkoznia kell vele. A vezércikk is megismétli: Észak-Korea immár képes arra, hogy nukleáris csapást mérjen az amerikai területekre. Ebben sok szakértő kétkedik ugyan, de a probléma kétségkívül fennáll, mert Észak-Korea rohamtempóban fejleszti nukleáris arzenálját és nagy hatótávolságú rakétarendszerét. Észak-Korea ifjú diktátora mindenképp találkozni szeretne az USA elnökével, de Donald Trump valószínűleg követi elődeit abban, hogy személyesen nem áll szóba Kim Dzsongunnal. A diplomaták viszont tárgyalhatnak, hiszen Donald Trump többször is hangsúlyozta: az USA-nak nem kell minden nemzetközi konfliktusba beleavatkoznia, hanem elsősorban a hazai problémákkal kell foglalkoznia…

Fotó: Katonanők Észak-Koreában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez