Életveszélyben a gyerekek Ugandában?

Azonnali cselekvést sürget az ugandai egészségügyi minisztérium, miután az elmúlt két hétben a Mulago kórházban öt kisgyermek vesztette életét vírusfertőzésben.

A gyermekorvosok kimutatták, hogy mindannyian veszettséggel fertőződtek meg. Átlagosan eddig havonta egy gyermeket veszítettek el ebben a betegségben, ilyen mértékű emelkedést ilyen rövid idő alatt még nem tapasztaltak.

Itt, Afrika szívében fertőzött kutyák és a denevérek harapásával terjed ez a rémisztő kór. A denevér harapása különösen veszélyes, mert az emberek gyakran észre sem veszik, hogy az állat kárt tett bennük.

img_1186

Sabrina Kitaka egyetemi adjunktus arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy meg kell akadályozni a fertőzés továbbterjedését. Mindenkinek, akit bármiféle állatharapás ér, a lehető leghamarabb kell kérnie a veszettség elleni oltást. Ez megakadályozza a vírus terjedését. A másik szükséges intézkedés az lenne, hogy a kutyáknak kötelezővé tegyék a veszettség elleni védőoltást. Arra kérték a mezőgazdasági és állat-egészségügyi tárcát, hogy lépjen az ügy érdekében. Azokat a kutyákat pedig, amelyeket nem vakcináznak, altassák el.

img_1184

Miközben az európai ember életminősége javul, addig az afrikaiaknak nem könnyű túlélniük a gyermekkort. Amíg az öreg kontinensen csatornázunk, tisztítjuk az ivóvizünket, védőoltásokkal védekezünk a többségében halálos kórokozókkal szemben, addig sajnos ezen a csodás földrészen az alapvető emberi léthez való életkörülmények sem mindig megfelelőek.

A felvilágosítással, az oltások szükségességének elterjesztésével és szívós munkával most próbálják az emberek tudomására hozni, hogy a védőoltások kifejlesztése az orvostudomány legnagyobb vívmánya.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez