Egyszerű trükk segít a demenciás betegeknek hazatalálni

Egészségesen nehéz belegondolni, hogy valakinek olyan alapvető dolog is óriási problémát jelenthet, mint a hazatalálás. A demenciában szenvedőknek azonban komoly gondot okozhat az saját otthonuk megtalálása, főleg, ha egy társasházban vagy egy intézményben az összes bejárati ajtó egyforma.

Ebben látta meg a lehetőséget egy alapvetően matricagyártásra szakosodott cég, a True Doors. Munkatársai rájöttek, hogy nem csak dekoráció céljából lehet egyedivé kozmetikázni az ajtókat, hanem az egyszerűbb tájékozódásért is. Olyan egyedi matricákkal segítenek hazatalálni a demenciában szenvedőknek, amelyeknek köszönhetően sokkal nagyon az esély, hogy rátaláljanak otthonuk bejáratára. Jelenleg több mint kétszázféle matricából lehet választani, ám kérésre elkészítik az idős betegek régi házának/lakásának ajtaját – ezzel még inkább segítve a tájékozódást.

A demencia napjaink egyik súlyos népegészségügyi problémája. Nem keverendő össze az időskori hanyatlás természetes folyamatával – demenciáról akkor beszélünk, amikor a hanyatlás mértéke kóros. A becslések szerint jelenleg nagyjából 47 millió beteg van a világon, ám az Alzheimer’s Disease International nemzetközi kutatóintézet számításai szerint 2050-re megháromszorozódhat ez a szám.

Gyógymódja egyelőre nincsen, a szakemberek szerint szellemi edzéssel elkerülhető, illetve csökkenthetők vele a tüntetek. A demenciában szenvedő idős betegeken is leginkább csak azzal lehet segíteni, ha türelemmel bánunk velük, és igyekszünk megkönnyíteni az életüket. Ebben óriási segítséget jelent egy olyan aprónak tűnő, számukra mégis hatalmas jelentőséggel bíró dolog is, mint a helyes ajtó megtalálása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez