Több tucat utórengés követi a szörnyű földrengést a Tűzgyűrűn

Vasárnap 7.8-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot, aminek epicentruma Christchurch várostól észak-keletre, körülbelül 91 kilométernyire volt. A természeti katasztrófa hatalmas károkat okozott az országban, két ember életét vesztette. A földrengést utórengések követték, a Déli-szigeten helyi idő szerint déltájban, 6.2 erősségűeket mértek.

A városban még élénken él a 2011-es, 6.3-mas erősségű rengés emléke, akkor ugyanis 185 ember halt meg, és több ezren megsérültek. A jelenlegi pusztítás anyagi értéke elérheti a több milliárd dollárt, hiszen utak károsodtak, épületek omlottak össze, egyes területek szinte eltűntek a térképről. Most a helyszínen cunamitól tartanak, akár ötméteres hullámokat is előidézhet a földmozgás a következő órákban.

forras-twitter-viralpoet

Új-Zélandon nem ritkák a földrengések, mivel az ország egy úgynevezett „ütközési zónában” fekszik, az indo-ausztráliai kőzetlemez és a Csendes-óceáni lemez között. Ez a Tűzgyűrű nevű törésvonal, ahol rendkívül gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez