Már a hajukat is ki merik villantani a nők Rijádban

Szaúd-Arábia sivatagi fővárosa mindig is konzervatívabb volt az ország többi részénél, főként a Vörös-tenger partján fekvő, Rijádban már szinte mondénnek tartott Dzsiddánál. De lassan változnak ott is az idők, legalább is az Al Arabiya hírtelevízió beszámolója szerint.

Rijádban korábban alig lehetett látni nyilvánosan olyan nőt, aki ne nikábot hordott volna – azt a viseletet, amely csak a szemet hagyja szabadon. Most viszont egyre többen választják a fejkendőt, és néha még azt is úgy kötik fel, hogy egy-egy hajtincs kikandikál alóla. A hagyományos fekete szín is eltűnőben van az utcákról – színes abaják (bő, hosszú ruhák) és kabátok váltották fel.

“Ismerek olyan rijádi családot, ahol az idősebb lánytestvért még soha nem engedték volna ki a házból nikáb nélkül, a fiatalabb viszont már kendőt hord, sőt bizonyos helyeken még azt sem” – nyilatkozta egy háromgyermekes védőnő anyuka, Rawan Al-Wabel az Al Arabiyának.

Ő maga sokáig élvezte azt a kulturális szabadságot, hogy akkor is lehet erkölcsösnek tartott muszlim nő, ha nem csak a szemét hagyja szabadon – Dammamban született ugyanis, a keleti tartomány fővárosában, a Perzsa-öböl partján. “Már négy éve Rijádban élek, de lelkemben dammami maradtam. Ott sokkal könnyebb “hidzsabinak” lenni – olyan nőnek, aki csak kendőt hord. A város sokkal liberálisabb, többféle ember lakja, többféle tájról.”

screenshot-1

De a legszabadabb város mégis Dzsidda, a tenger partján még lobogó hajjal is látni ott nőket – meséli Rawan. Arra a kérdésre, hogy a bátrabbak lettek-e az utóbbi időben a rijádi nők az öltözködésben, a 30 éves, bankban dolgozó Najla Al-Sulaiman is igennel válaszol. Azt mondja: nem csak bátrabbak, elfogadóbbak is. A fiatal nőnek van összehasonlítási alapja: három évig Amerikában tanult. Amikor hazatért, meglepte, hogy jóval kevesebb nő fedi már el az arcát, és színesebben is öltöznek. Sőt: látott már kendő nélkül is lányokat a fővárosban – meséli. Ha külföldön van, ő sem fedi el a haját. De ha vannak is nők, akik abajában járnak, és megvillantják a hajukat, még korántsem ők jelentik a többséget Rijádban. Vannak városrészek, amelyek modernebbek, és vannak, amelyekben semmi sem változott – ezek főként a szegényebbek lakta kerületek.

A változások sok minden áll: a királyság más részeiről érkezők és a Rijádban élő külföldiek hatása, a közösségi média, a globalizáció, a nők munkába járása, az, hogy ők is keresnek pénzt. És az sem ártott, hogy áprilisban törvényt fogadtak el a vallási rendőrség túlkapásainak megnyirbálására. Ennek a tagjai tartóztatták le korábban a szerintük illetlenül öltözködő nőket. De mást is csináltak: az utcán és a bevásárló központokban is zaklatták az embereket, összegyűjtötték és megsemmisítették a nekik nem tetsző árucikkeket, boltokat zárattak be. Most viszont ennek vége, a konzervatívok bosszúságára – mondják az Al Arabiyának nyilatkozó nők.

Egyikük szerint a diáklányok is sokkal szabadabbak, mint az ő idejében voltak, tíz évvel ezelőtt. Már vannak olyan egyetemek, amelyek kiengedik a lányokat fedetlen arccal az utcára – igaz, akadnak olyanok is, amelyek nem. Beléjük még azt diktálták, hogy a nikáb kötelező, sőt szinte szent dolog. “De aztán ahogy idősebbek lettünk, egyre többet olvastunk, tanultunk, láttunk, és elkezdtük összevetni a szaúdi kultúrát más kultúrákkal. Rájöttem, hogy a fejlődés az út.” Szerinte a jó erkölcs jobban védi a szaúdi nőket, mint egy darab textil.

De a változások Szaúd-Arábiában nem merülnek ki abban, hogy fátyol mellett már kendőt is hordanak a nők. Szeptember végén 15 ezren írtak alá petíciót azért, hogy vessen véget a kormány a férfiak gyámságának a nők fölött. Vagyis hogy maguk intézhessék az ügyeiket, szabadon járhassanak-kelhessenek, utazhassanak. Ha ez megvalósul, akkor sokkal több joguk lesz. Egy szép nap talán még autót is vezethetnek.

A fotón az egyik nyilatkozó, Rawan Al-Wabel / Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez