Felrobbant egy üzemanyag-szállító teherautó, több mint hetvenen haltak meg a lángokban

Az eset Mozambik egyik falujában történt. A helyi rádió szerint az áldozatok mind olajhoz próbáltak jutni.

Hogy pontosan hogyan, azt még vizsgálják. Egyelőre nem tudni, hogy a teherautóról árulták-e az üzemanyagot, vagy megrohamozták-e a falusiak a járművet, hogy megcsapolják. Egy helyi újságíró arról számolt be az AFP-nek, hogy a jármű balesetet szenvedett, azután rohanták meg az emberek.

Az állami rádió 73 halottról számolt be és 110 sérültről. Gyerekek is vannak köztük.

Mozambik a világ egyik legszegényebb országa, az IMF szerint mióta 1992-ben véget ért a 16 éves polgárháború, folyamatos a gazdasági válság. A kormány nemrégiben emelte az üzemanyagok árát, miután a helyi valuta, a metical nagyot zuhant a dollárral szemben.

Az Afrika délkeleti részén fekvő országot ráadásul újabb politikai krízis sújtja, mióta három évvel ezelőtt az egykori lázadók úgy döntöttek, hogy fegyverrel próbálják hatalommegosztásra bírni a kormányt. Mozambik középső és nyugati részén újult ki az erőszak, ott gyakoriak az összecsapások a RENAMO felkelői és a hadsereg között. Az a falu is ilyen területen fekszik, ahol a robbanás történt, a lakók közül sokan korábban már átmenekültek a szomszédos Malawiba az idén. Jóllehet egy részük azóta visszatért, az ENSZ adatai szerint úgy 2500-an még mindig ott vannak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez