Elszánt héja a CIA élén

Hazaárulásért halálra kellene ítélni Edward Snowdent, aki leleplezte, hogy az amerikai hírszerzés a szövetséges államok vezetőit is lehallgatja. Ez a véleménye Mike Pompeonak, aki Donald Trump megbízásából a CIA új igazgatója lesz.

Mire lehet számítani az amerikai hírszerzés új főnökétől, aki profi politikus is, hiszen Kansas állam egyik képviselője Washingtonban?

Mike Pompeo mintakatona volt: évfolyamának legkiválóbb tanulója a West Point katonai akadémián. Az Egyesül Államok legrégebbi katonai akadémiája sokat ad arra, hogy a tisztek kiváló szellemi képességekkel rendelkezzenek. A most 53 éves Pompeo a katonai akadémia elvégzése után a Harvard egyetem jogi szakát is elvégezte. Vagyis ugyanott diplomázott, mint Barack Obama. De Pompeo nem lett egyből profi politikus. Donald Trumphoz hasonlóan ő is sikeres vállalkozó szülőföldjén, Kansasban. Két cége is sikeres.

A konzervatív Kansas választotta azután képviselőnek. Bekerült a nemzetvédelmi bizottságba. Amely a többi között azt vizsgálta: milyen felelősség terheli Hillary Clinton akkori külügyminisztert azért, hogy a líbiai Bengáziban iszlamista terroristák meggyilkolták az USA nagykövetét? A bizottság bírálta Hillary Clinton akkori ténykedését, de nem javasolt szankciókat emiatt. Pompeo ezzel nem értett egyet: szerinte meg kellett volna büntetni Hillary Clintont. Edward Snowden ügyében is határozott volt: szerinte az USA hírszerzésének módszereit leleplező informatikus hazaáruló, akit halálra kellene ítélni.

Snowden jelenleg Oroszországban él, abban az országban, mellyel Trump ki akar békülni. A megválasztott amerikai elnök békét szeretne Ukrajnában és Szíriában. Ez a CIA eddigi politikájának megváltoztatását jelenti, hiszen jelenleg Putyint Washingtonban stratégiai ellenfélnek tekintik. Pompeo határozottan bírálta az Iránnal kötött egyezményt. A CIA új főnöke Izrael álláspontját vallja ebben a kérdésben, vagyis Iránt stratégiai ellenségnek tekinti. Irán nélkül viszont nem lehet békét teremteni Szíriában. Vagyis az elszánt héja nem lesz könnyű helyzetben a CIA élén.

Fontos szövetségese lehet Flynn tábornok, a katonai hírszerzés egykori főnöke, akit Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezett ki. Profik irányítják tehát a nemzetbiztonsági politikát, de nem lehet tudni, hogy milyen irányba, hiszen Donald Trump irányvonala az eddigiekhez képest nagy változást ígér. Amerika érdekeit akarja szem előtt tartani mindenekelőtt. De mi ma az USA érdeke? Erről még komoly viták lesznek Washingtonban…

Fotó: Mike Pompeo / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez