Ahol a drog egyenlő a halálos ítélettel – a legkeményebb drogszankciókat alkalmazó országok

A droghasználatot a világ legtöbb országában elítélik és bűncselekményként kezelik. A büntetés mértéke azonban nagyon eltérő. Van ugyan, ahol a marihuánafogyasztás például semmilyen következménnyel nem jár, máshol viszont ugyanezért börtönbüntetéssel kell szembenézni.

A DrugAbuse.com összeállította azoknak az országoknak a listáját, ahol a leghosszabb szabadságvesztéssel kell szembenézniük a droghasználóknak. Ezt jelenleg Nigéria vezeti, itt ugyanis bármilyen mennyiségű marihuána, kokalevél, kokain, heroin vagy bármilyen más illegális drog 15 és 25 év közötti börtönbüntetéssel jár együtt. A második helyen Törökország van, itt ugyanezért 8 és 20 év szabadságvesztéssel kell számolni, a harmadik leghosszabb börtönbüntetést kiszabó ország pedig az Egyesült Arab Emírségek, itt 4 és 15 év közötti időt kell leülni.

Van, ahol még keményebb szankciókat vezettek be, és halálbüntetést is alkalmaznak. Malajziában, ha elkapnak valakit több, mint 15 gramm heroinnal, az automatikusan együtt jár a halálbüntetéssel. Itt a nyolcvanas években vezették be ezt a szigorú szabályozást, hogy visszaszorítsák a drogkereskedelmet, de az adatok azt mutatják, hogy a szankció nem volt túl eredményes, hiszen azóta csak tovább nőtt a drogot használók száma az országban. Szingapúrban szintén halálbüntetés jár ugyanezért a heroinmennyiségért, Bangladesben pedig 25 gramm kokain birtoklásáért kell szembenézni a halállal.

A legnagyobb és legszigorúbb büntetést mégis a Fülöp-szigeteken vezették be, ahol a zéró tolerancia elvét követve, mindenkit kivégeznek, akit elkapnak valamilyen illegális szerrel. Az elnök, Rodrigo Duterte drogháborújának nevében eddig több, mint 3600 embert öltek meg.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez