Dél-Korea elnökasszonya is szerepet játszott a korrupciós botrányban

Ezt állapította meg az ügyészség, mely megerősítette: korrupció miatt vádat emel az elnök asszony két tanácsadója és régi barátnője ellen. Szöulban ismét több százezer ember követelte Pak Gun Hje államfő lemondását. Dél-Korea fővárosában ez már a negyedik olyan hétvége, amikor tömegtüntetésen követelik: az elnök asszony korrupció miatt mondjon le!

Több mint negyvenéves barátság fűzi össze az elnökasszonyt Csoj Szunszillel.  A sámánasszony – így emlegeti a sajtó a régi barátnőt, aki egy szektavezér lánya. A szekta vezére évtizedeken keresztül támogatta az elnökasszony édesapját. Pak Csong Hi Dél-Korea keménykezű diktátora volt, aki modern ipari országgá tette hazáját. A legutóbbi választások során a szekta Pak asszonyt támogatta, és ez döntőnek bizonyult, hiszen csak hajszállal nyert. A szektavezér lánya semmilyen pozíciót nem töltött be hivatalosan, de mindenki tudta róla Dél-Korea üzleti köreiben: ha valamit el akar intézni, akkor hozzá kell fordulni! Ő pedig cserébe pénzt kért, nem is keveset. A legnagyobb cégek is szerepelnek az ügyészség vizsgálati listáján: Samsung, Hyundai stb.

A sámánasszony azután persze magára is költött: lánya Németországban járt lovasiskolába. Több millió eurót költöttek erre a dél-koreai vállalatok. Mit kaptak érte cserébe? Ezt tudakolja most az ügyészség.

Az elnökasszonynak még egy éve van hátra a hivatalában. Az alkotmány szerint nem lehet ellene eljárást indítani, csakis akkor, ha hazaárulást követett el. Az ügyészségnek tehát elvileg ki kellene várni az egy évet, de az elnökasszony mégis ügyvédet fogadott. Ebből sokan arra következtetnek: saját akaratából vállalja a kínos vizsgálatot. A népszerűségének már úgyis lőttek: Dél-Korea népének mindössze 5%-a véli úgy, hogy a korrupciós botrány ellenére még mindig alkalmas az elnöki tisztségre …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez