Magyar siker a klímacsúcson

A marrákesi klímacsúcs nem csak az amerikai elnökválasztásról, a Trumptól való félelemről vagy a pénzről szólt – meséli Dr. Steier József, hanem például magyar sikerekről is.

Először is, Marrákes jól vizsgázott – mondja a magyar szakember, aki a HTCC képviseletében már több, mint egy éve kíséri figyelemmel a város életét. A repülőtér és a város közé – a reptér ugyanis közel van a belvároshoz – egy egész, sátrakból épült városnegyedet húztak fel, itt volt a klímacsúcs helyszíne.  A helyszín nem csak környezettudatos volt – hiszen nem terhelte túl a város erőforrásait, és nem maradt meg felesleges koloncnak a csúcs utánra, de igen sikeres is.  Úgy tudták kezelni a több száz politikus, szakember és a több ezer látogató mozgatását, hogy a város életén ez meg sem látszott – nem voltak dugók, fennakadások, sőt Steier szerint az átlagnál könnyebb is volt a mozgás a városban a csúcs alatt. Ez persze betudható volt annak is, hogy ezrével helyezték át Marrákesbe a csendőröket és rendőröket az ország más részeiből.

Ami a csúcsot magát illeti – ott két, egymástól is elkülönülő rész volt, a kék és a zöld zóna. A kékben voltak a politikusok, ott zajlottak a hírekben is hallott viták Amerika változó szerepéről, a párizsi egyezmény megvédéséről és a folyamat finanszírozásáról. A másik – a zöld zóna – a cégeké volt. Erről sokkal kevesebbet hallottunk, pedig itt gyűltek össze a világ leginnovatívabb vállalatai, hogy úgynevezett agorákon megvitassák, mit tehet az üzleti szféra azért, hogy a környezetvédelem ügyét apróbb és nagyobb pénzre váltsák.

És itt született meg a csúcs egyik nagy magyar sikere is. Egy magyar újítás – ” A széndioxid (gáz) közvetlen felhasználása trágyaként C4 tipusú Paulownia hidbrideken progresszív módszerrel kiegészítve a megoldás széleskörű alkalmazása érdekében ” – a csúcs hivatalos védjegyét viselheti.

A kidolgozott módszer (és a helyi mintaültetvény megoldásai) lehetővé teszik ,hogy a CO2 megítélésében világméretű paradigmaváltás következzen be. A széndioxid nem káros üvegházhatású gáz többé, hanem a módszert alkalmazva hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló (most még ingyenes!) nyersanyag, hasznos éltető elem (trágya), amely a növények fejlődédét akár 30%-kal megnövelve csökkenti a felmelegedést, az éhezést és a migrációt is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez