A berber nők évezredes szépségtitkai

Az Afrika északi részén őslakos berber törzsek lányai és asszonyai évezredek óta használják ugyanazokat a természet adta szépségápolókat. Marokkóban, Algériában, Tunéziában vagy Líbiában a városokban is tovább élnek ezek a trükkök.

Argánolaj – táplálja a hajat és a körmöt

Ma már sok kozmetikai cég használja az argánolajat haj- és bőrápoló termékeihez – de a trend Észak-Afrikából indult. Az argánolaj az argánfa terméséből készül, ez a fa leginkább Marokkóban nő, már több mint 65 millió éve honos Észak-Afrika és Dél-Európa területén. Csodaolajnak is hívják, és nem csak a szépségápolásban használják – főznek is vele. Gazdag E-vitaminban és létfontosságú zsírsavakban, tele van antioxidánsokkal, és ez mind jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körmöknek. Az argánolaj pillanatok alatt hódította meg a szépségipart, ami nem is csoda: semmi más nem erősíti és táplálja így a hajat, feszesíti a bőrt.

arganolaj-bauana-naturals

Rózsavíz – az igazán hatásos bőrfeszesítő

Ezt is a berber nők adták a világnak. A tiszta rózsavíz természetes bőrfeszesítő, szinte azonnal látszik a hatása, és más jótéteményei is vannak. Napozás után megnyugtatja a bőrt, leszedhetjük vele a sminket, hidratál és gyógyítja az ekcémát is, jó a korpára és a pattanásokra. De még a sebek gyógyulását is elősegíti.

rozsaviz

Fokhagyma – ösztönzi a hajnövekedést

Az algériai nagymamák századok óta tanítják az unokáiknak, hogy mit tegyenek, ha a hajuk vékony, hullik, vagy egyszerűen sisakként simul a fejükre. Vessék be a fokhagymát! A kinyomott fokhagymagerezdeket dörzsölték a gyerekek fejbőrébe lefekvés előtt. Néhány hát alatt látható is volt a javulás.  A még gyorsabb eredmény érdekében ma egyszerűen kettévágják a gerezdeket, és azokat dörzsölik szét az egész hajas fejbőrön, aztán összekötik a hajat, és műanyag fóliába csomagolják éjszakára. Így reggelig van ideje a fokhagymapépnek felszívódni. A reggeli alapos hajmosás után puha, selymes sörény az eredmény. De erősödnek a hajgyökerek is, megtáltosodik a haj növekedése. Ám nem árt fokhagyma-próbát végezni, mielőtt kipróbáljuk a dolgot, van ugyanis, akinél begyullad a fejbőr ettől a szépségtrükktől. És persze jobb akkor kipróbálni ezt az egészet, amikor a párunk éppen üzleti úton van…

fokhagyma

Hammam – bőrradír és bőrpuhító

Sokan törökfürdőként ismerjük ezt az ősi rituálét, amit Észak-Afrikában ma is naponta alkalmaznak a nők. Úgy gondolják, ez az egyik kulcs a szépséghez. Amellett, hogy tisztít, társasági alkalom is. A bőrradírozás és bőrpuhítás fontos része a hammam rituáléjának. Fekete Bedi-szappannal kenik be magukat a nők, ez a gélszerű szappan is argánolajból készül. Gyakorlatilag teljes testmaszkként használják a gőzben – ez segít bejuttatni a szappant az egész test pórusaiba. Aztán kesszával dörzsölik le magukat – így hívják a dörzskesztyűt. Ez segít kitisztítani a pórusokat és eltávolítja az elhalt hámsejteket. És hogy milyen jótéteményei vannak még a hammamnak? Hidratálja például a bőrt, eltávolítja a benőtt szőrszálakat, felpezsdíti a vérkeringést, megnyugtatja az idegeket és az izmokat, tovafújja a stresszt.

hammam

Kohl, a fekete szemfesték – a tökéletesen füstös szemek 

Az egészen fiatal lányok egyfajta festéket használhatnak arrafelé, és ez a fekete szemfesték, mellyel a szemüket rajzolják körül. Ezért különösen kötődnek hozzá a nők, hisz a nagylányságot jelenti nekik. Az ősi, antimonból készült fekete szemfesték, a kohl állítólag jót is tesz a szemnek: tisztítja a felületét és növekedésre serkenti a szempillákat.

kohl

Henna – a tökéletes szer a hajra

A hennát is évezredek óta használják, az ókori Egyiptomtól Indiáig, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Az utóbbi helyen hagyományosan díszítik vele a talpat és a lábfejet, a tenyeret és a kézfejet. A henna szárított növényekből készül, többféle színárnyalatban. Esküvőkre és ünnepekre művészi testrajzokat készítenek vele. A berber nők rendszeresen hennával színezik a hajukat. Ez elősegíti a hajnövekedést, természetes fényt ad a hajszálaknak és erősíti a gyökereiket.

henna

 Forrás: Al Arabiya

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez