Megmártózna a Holt-tengerben? Akkor nem árt, ha siet!

A Holt-tenger maga az ökológiai csoda: 400 méterével nem elég, hogy a Föld legmélyebben fekvő felszíni képződménye, de egyben a legsósabb is – olyannyira, hogy felszínén minden úszótudás nélkül lehet lebegni. Vizének összetétele pedig páratlan gyógyerővel bír, nem véletlenül zarándokolnak el ide a világ minden pontjáról az utazók, hogy fürödjenek benne. Sajnos azonban már nem sokáig.

Az EcoPeace Middle East környezetvédelmi csoport kutatásai szerint ugyanis a Holt-tenger minden évben közel 1 métert zsugorodik, ami azt jelenti, hogy víztartalmának közel egyharmadát elvesztette már az évszázad kezdete óta. Sőt, víznyelők is megjelentek már azokon a pontokon, ahol a víz visszahúzódott.

A jelenségért az emberi tevékenység tehető felelőssé: a tengerre épült gátak, víztározók és vízvezetékek miatt ugyanis a beáramló víz az eredeti mennyiség öt százalékára csökkent. A Jordán folyót pedig, amely egyébként a Holt-tengert táplálná, elterelik, hogy öntözésre vagy ipari célokra használják. Ráadásul eső is kevesebb van a környéken, mint korábban volt.

holt-tenger2

A kozmetikai ipar is korán felfedezte, hogy az itteni víz és iszap kiváló alapanyag a szépüléshez, a kitermelés azonban szintén károsan befolyásolta a víz mennyiségét. Szakértők szerint olyannyira, hogy ha a jelenlegi ütemben szorul vissza a víz, 2050-re teljesen kiszáradhat a tenger.

Ugyan van még némi remény, hiszen Jordánia és Izrael kormánya is felismerte, hogy a Holt-tenger kiszáradása felérne egy ökológiai csapással, így tavaly megegyeztek, hogy 900 millió dollárt fognak költeni a feltöltésére. A következő három évben 300 millió köbméter vizet juttatnak el egy csatornán a Vörös-tengerből, remélve, hogy ezzel a lépéssel megmenthetik a csodálatos természeti jelenséget. Amennyiben sikeres lesz az akció, nem kell aggódni – de addig is, aki teheti, vegyen egy repülőjegyet és mártózzon meg a gyógyító vízben.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez