Az USA nélkül nincs értelme a szabadkereskedelmi szerződésnek

Ezt hangsúlyozta Abe Sinzó japán miniszterelnök, amikor értesült Donald Trump bejelentéséről: januárban az új elnök egyik első intézkedése lesz, hogy kilép a TPP-ből.

Az ázsiai és csendes óceáni államok szabadkereskedelmi szerződését 12 ország fogadta el: az USA, Kanada, Mexikó, Chile és Peru az amerikai kontinensről, Brunei, Japán, Malajzia és Szingapúr, valamint Vietnam Ázsiából. Óceániából Ausztrália és Új-Zéland. Trump a választási kampány idején hangsúlyozta: visszahozza az amerikai befektetéseket az USA-ba. Elsősorban Kínát és Mexikót vádolta azzal, hogy amerikai munkahelyek ezreit szerezték meg. Csakhogy Kína nem tagja a TPP-nek – azt éppen vele szemben hozták létre.

Hszi Csin-ping kínai elnök rögtön meg is tette a maga ellenjavaslatát: Kína körül jöjjön létre az új szabadkereskedelmi övezet! Mi a szabad kereskedelem mellett vagyunk! Nem akarjuk bezárni az ajtót! – hangsúlyozta a világ második gazdasági nagyhatalmának vezetője. Kétlépcsős javaslata szerint először csak gazdasági együttműködési övezet jönne létre. Ebben a szakaszban még megmaradna a vámok nagy része, de jelentősen csökkentenék őket. Ezt a szakaszt követné a szabadkereskedelmi szerződés, melyet Donald Trump elvet.

Malajzia máris érdeklődést mutatott a kínaiak javaslata iránt. Ausztrália kormányfője szintén kedvezően nyilatkozott: az első szakasz megfelel nekünk, hiszen a vámok megmaradnának, csak a mértékük csökkenne. Új-Zéland miniszterelnöke vigyorogva javasolta Limában: az új szabadkereskedelmi szerződést nevezzék el anti-Trump megállapodásnak! Peking egyébiránt már korábban közölte Washingtonnal: ha Trump kereskedelmi háborút indít, akkor elkerülhetetlen a válaszcsapás. Hszi Csinping kínai elnök szemmel láthatóan beérné azzal, ha az USA helyére kerülhetne a szabadkereskedelmi övezetben. Abe Sinzo japán miniszterelnök szerint ez nem reális várakozás …

Fotó: teleSUR

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez