Több mint 7 ezer éves elveszett várost ástak ki Egyiptomban

Időszámításunk előtt 5300 körüli lehet az az ősi egyiptomi város, melyet temetőjével együtt ástak ki régészek Felső-Egyiptomban, Kairótól úgy 600 kilométerre délre.

A városra és a temetkezési helyre körülbelül 400 méter távolságban bukkantak rá I. Széthi fáraó templomától Abüdoszban – közölte az illetékes miniszter, Mahmúd Afifi. Abüdosz az ókori Egyiptom egyik leghíresebb szent városa volt, még a predinasztikus uralkodók alapították. Szakértők szerint ez volt a főváros a predinasztikus kor végétől az első dinasztia első négy uralkodója idejéig. A mellette most feltárt települést a régészek szerint magas rangú hivatalnokok mellett sírépítők lakhatták, az ásatások során találtak kunyhókat, kerámiákat és kőszerszámokat is.

Feltártak 15 nagy sírt is, némelyikük nagyobb az abüdoszi királysíroknál. Minden bizonnyal fontos személyiségek holttestét rejtették – közölte a miniszter, aki szerint a mostani felfedezések sokat segíthetnek abban, hogy megismerjük Abüdosz múltját. Meg talán abban is, hogy több turistát vonzzon Egyiptomba, melynek idegenforgalma az Arab Tavasz óta igencsak gyengélkedik, és a helyzeten csak tovább rontott az orosz utasszállító gép felrobbatása 2015. októberében. Míg 2010-ben, Mubarak elnök megdöntése előtt 14,7 millió külföldi kereste fel az országot, a szánuk a következő évben 9,8 millióra esett. Az idei év első negyedében 1,2 millió turista érkezett Egyiptomba – egymillióval kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a brit Independent.

Képünk illusztráció

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez