Migráns-segély a hazatéréshez – 2500 euró

Főként az afgánokat érdekelheti ez a megoldás – hangsúlyozta a francia bevándorlási hivatal főnöke sajtótájékoztatóján. Didier Leschi elmondta, hogy a 2500 euróban nincsen benne a repülőjegy ára – azt is a francia állam állja.

Főként az afgánokat érdekelheti ez a megoldás – hangsúlyozta a francia bevándorlási hivatal főnöke sajtótájékoztatóján. Didier Leschi elmondta, hogy a 2500 euróban nincsen benne a repülőjegy ára – azt is a francia állam állja. A migráns-segélyt olyan, unión kívüli állampolgárok kérhetik, akik illegálisan tartózkodnak Franciaországban. A migráns-segély a hazatérésre eredetileg 650 euró volt. Ezt november elején 1850 euróra emelték, most pedig már 2500 euró lett a felső határ. Az év végéig érvényes ez az ajánlat – hangsúlyozta a bevándorlási hivatal feje Párizsban.

Eddig valamivel többen, mint 3000-en mentek haza a migránsok közül Franciaországból. A segélyösszeg felemelése azt célozza, hogy az év végéig elérjék a 4500-as számot.

A jövő évben választásokat tartanak Franciaországban. A migránskérdés fontos ütőkártya lehet a szélsőjobb számára.

A baloldali kormány ezért szeretné felgyorsítani az illegális migránsok hazatérését. Az EU nemrég szerződést kötött Afganisztánnal az illegális migránsok visszafogadásáról. A kabuli kormány egyáltalán nem akarta elfogadni ezt, de az EU közölte: Afganisztán csak abban az esetben kaphatja meg a számára létfontosságú európai segélyeket, ha vállalja a migránsok visszafogadását!

Franciaországban nemrég felszámolták a legnagyobb illegális migránstábort, a “dzsungelt” Calais városa mellett. Több mint hétezer embert telepítettek át más táborokba. Az áttelepítés során sok migráns eltűnt a hatóságok szeme elől. A migránsok azért állomásoztak a dzsungelben Calais mellett, mert át akartak jutni Nagy-Britanniába. A brit kormány egyáltalán nem kívánja befogadni őket, így csapdába kerültek.

A francia bevándorlási hivatal főnöke kiemelte: szeretnék támogatni azokat a migránsokat, akik hazatérnek. Ezért

a hazatérési segélyeket túl külön pályázhatnak például vállalkozástámogatásért. Ennek a maximális összege elérheti a 10 ezer eurót is.

Ebből a pénzből Afganisztánban vagy más hasonló országban kisvállalkozást lehet indítani. A francia bevándorlási hivatal egyik munkatársa a helyszínen segíti majd a hazatérő migránsok beilleszkedését.

Persze a hatalmas életszínvonal-különbségeken nem tudnak változtatni, arról nem is beszélve, hogy sok migráns háborús övezetből érkezett. Irakban és Szíriában még mindig lőnek  – innen érkeztek a legtöbben, Afganisztán a harmadik helyen áll. Afganisztánban hivatalosan béke van, de permanens a feszültség, hiszen a fanatikus tálibok nem mondtak le a hatalom visszaszerzéséről. Így kérdés, hogy 2500 eurós segély elegendő ösztönzés-e a hazatérésre Franciaországból…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez