Interjúk a Prima Primissima díj jelöltjeivel – Medveczky Ádám karmester

Medveczky Ádám, az örökifjú karmester, címzetes egyetemi tanár 2016-ban a Magyar zeneművészet kategóriában lett Príma díjas. Az operák szerelmeseként, természetesen erről a műfajról is kérdeztük az idén 75 éves karmestert.

1974-ben elnyerte a Magyar Televízió akkor első alkalommal megrendezett karmesterversenyének második díját, ami országszerte ismertté tette a nevét. Még abban az évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola adjunktusa lett. Ekkor kezdte meg karmesteri működését a Magyar Állami Operaházban is. 1990 és 1993 között az intézmény főzeneigazgatójaként is működött. 1997-ben a Győri Filharmonikusok első karmestere lett, 2011-ig látta el ezt a feladatot. Az évek során számos kortárs magyar opera ősbemutatóját is eldirigálta. Közel hetven opera szerepel repertoárjában. Vendégkarmesterként Európa valamennyi országában megfordult, de több alkalommal fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön is.

Mindenekelőtt gratulálunk a Príma díjhoz!

Nagyon szépen köszönöm. Engem is nagyon váratlanul ért. Őszintén szólva egyáltalán nem számítottam rá és nagyon örülök neki.

Most éppen az oktatás vagy inkább a karmesteri hivatás tölti ki az idejét?

Ebben a pillanatban a tanítás, hiszen a Zeneművészeti Egyetemen tanítok két tanszakon, a karmesterképzőben és az operaénekeseknél. Egyébként a vezénylés, az opera és a koncert dirigálás ugyanolyan fontos területe az életemnek.

Tudjuk, hogy Önnek mennyire fontos az opera. Van presztizse a műfajnak a Magyarországon?

Úgy érzem, hogy igen, bár kétségtelen, hogy ez is változik. Változik maga a műfaj és változik az opera szerepe. Örömmel konstatálom, hogy az opera él. Annak idején Pierre Boulez,  – akit nagyra becsülök és szeretett meghökkentő dolgokat csinálni –,  mondta, hogy a világ összes operáját fel kellene robbantani, mert akadályozzák a zeneművészetet. Nos, ez nincs így szerencsére. Az opera valódi, élő műfaj és új művek születnek. Az Operaházban most is sok új magyar opera bemutatója zajlik. Kétségtelen, hogy a rendezés felfogása változik, de ezt el kell fogadni. Az élet megy tovább. Csak azt nem tudom elfogadni, ha megváltoztatják a dolgok tartalmát.

Gyerekkoromban, 40-50 évvel ezelőtt elég komolyan vették itthon a zenei nevelést és oktatást. Ön szerint most megfelelő súllyal szerepel ez a fiatalok életében?

Úgy veszem észre, hogy igen. Valóban volt egy időszak, amikor ez eléggé háttérbe szorult, de szerencsére mára változott. Mivel gyakorló szülő és nagyszülő is vagyok, látom az unokámnál, hogy elég sok az énekóra, kóruslehetőség is van. Viszont, ami számomra lényeges, nagyon sok a fiataloknak szóló kezdeményezés. Operakalandok, operakommandó, ami az ifjúságot célozza meg. Ezek nagyon sikeres dolgok. A színházaknál is vannak ilyenek.

Milyen tervei vannak a közeljövőre?

Az a fogalom, hogy tervek, kicsit ismeretlen számomra. Soha nem tudhatom, hogy mire kérnek fel. Hála Istennek eléggé gyakran kapok felkérést. Az, hogy én határozzam, meg mit akarok csinálni, nagyon ritkán fordul elő. A filharmónia szervezésében nemsokára Szegeden lesz egy olyan koncert, melynek nagyon örülök, hiszen a magyar klasszikus zene ápolása számomra nagyon fontos. Itt Bartók, Liszt és Járdányi műveket fogok vezényelni. Ezen kívül december elején egy operaestem a moszkvai Bolsoj Színház híres szólistáival az Erkel Színházban. Tavasszal pedig nagyon sok operai munkám.

Van-e kedvenc operája?

Vannak ilyenek, de nagyon sok. A Mozart művek és az olasz romantikus operák fantasztikusak a számomra. Megmondom őszintén, nem tudok választani. Tanítottam nemrég Puccini Bohémélet című operáját és így, ötven év után is sok újat, frissességet és csodát tudok felfedezni benne.

Az interjú folytatását a vilagszam.hu-n olvashatják.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza. A 2016. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának harminc jelöltje közül – a szakmai elismerésen kívül – a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben szavazhatnak rájuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez