Interjúk a Prima Primissima díj jelöltjeivel – Kőbán Rita olimpiai bajnok

Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok magyar kajakos. Számos kajaktörténelmi elsőség fűződik a nevéhez: először a magyar női kajak sportban ifi világbajnok lett; ott volt a hajóban, amikor magyar nő először nyert felnőtt világbajnokságot; az első sprint világbajnoki aranyunkat is ő nyerte. Ott volt a négyesben, amikor magyar kajakos nő először olimpiai bajnoki címet szerzett; és az első kajakos hölgy volt, aki egyesben is olimpiai bajnokságot nyert Magyarországnak.

Kőbán Rita az első kajak-kenus sportoló, akit Prima Primissima díjra jelöltek Magyar sport kategóriában. A rengeteg érem és nemzetközi siker után most egy igazán különleges elismeréshez gratuláltunk.

Gratulálunk a Prima díjhoz és a jelöléshez! Honnan szerzett róla tudomást?

Felhívtak telefonon. Egy nagyon kedves hölgy mondta, hogy sikerült.

Meglepődött?

Igen.

Ez egy tartalmas pályafutás egyik fontos állomása.

Hát igen. Úgy gondolom, nemcsak az enyém, hanem a kajak-kenu sporté is.

Most éppen mivel foglalkozik?

Jelenleg az MTK-nál vagyok kajakedző.

Jól érzi magát ebben a szerepben?

Igen. Nem tudtam, hogy jó lesz-e és szeretni fogom, de három éve csinálom már, és jól érzem magam itt.

Edzőszemmel milyenek a mai gyerekek?

Most már azért nálam is olyan fiatalok vannak, akik motiváltak és élsportolók szeretnének lenni. Ez persze nem biztos, hogy mindenkinek sikerül, de olyanok dolgoznak velem, akik szeretnének nagyobb célokat elérni. Nálunk ez a divat.

Ez biztosan eléggé lefoglalja a napjait.

Természetesen! A napi négy-öt edzés nekem is minden időmet igénybe veszi. Mondhatjuk, hogy ez egy 24 órás munka.

Hány tanítvánnyal foglalkozik? Látja fiatalkori önmagát ezekben a gyerekekben?

Most tízen vannak, vegyesen lányok és fiúk. Igen, nagyon sok minden visszaköszön a múltból. Egyikben ez, a másikban az. Tudom, hogy ugyanúgy sok dolog kell az ő sikerükhöz is. Ilyenkor még annyi minden változhat, hogy nem lehet biztosan kijelenteni kiből lesz bajnok és kiből nem. A munka elején vagyunk és ezért is vállaltam, hogy a kezdetektől tudjak segíteni.

Mennyi idő, amikorra beérik egy fiatal tehetség?

Van, akinek 10-15 év, esetleg 20 év is kell mire valaki odaér a sikerekhez. Kajakban azért 5-6 év után már lehet jó eredményt elérni, nemzetközi szinten is.

Járnak edzőtáborozni?

Igen. Régebben kicsit más volt. Manapság már más fizeti, máshová járunk, más hajókkal. Vannak azért jól bevált receptek, amiket meg kell tartani.

A Príma díjhoz visszakanyarodva, gratuláltak a régi kollegák és pályatársak?

Nem nagyon találkoztam még velük, de ez a facebook korában nem probléma. Ott természetesen nagyon sokan. Nekem az a legnagyobb gratuláció, ha küldenek egy sms-t. Nagyon örülök neki, ha írnak, de akkor sincs semmi baj, ha nem. Próbálom a helyén kezelni a dolgokat.

Megvan még a rajongótábora, amelyik a versenyzés idején bíztatta?

Szerintem igen. Sokan jelölnek be most is ismeretlenül is ismerősnek. Néha kapok olyan üzeneteket, amiken magam is meglepődöm. Ma már másképpen éljük meg ezeket a dolgokat és másképpen is kommunikáljuk, de ez így természetes.  Nem baj, hogy nem találkozunk személyesen.  Lehet hogy így könnyebb és így megyünk előre.

Az interjú folytatását a vilagszám.hu oldalon olvashatják. 

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza. A 2016. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának harminc jelöltje közül – a szakmai elismerésen kívül – a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben szavazhatnak rájuk.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez