Több mint egymillió tüntető követelte az elnökasszony lemondását

Hóban és hidegben 1,3 millió tüntető vonult fel Szöul utcáin, hogy az elnökasszony távozását követelje. Dél-Korea 48 millió lakosának a 90%-a azon a véleményen van, hogy Pak asszonynak távoznia kell a sámánasszony miatt.

A titokzatos barátnő és főtanácsadó intézte az elnökasszony korrupciós ügyeit. Az üzleti életben mindenki tudta: ha valamit el akar érni, akkor Csoj asszonyhoz kell folyamodnia. A leleményes hölgy azután megmondta: mit kér az elnökasszony cserébe a támogatásért.

A legnagyobb cégek is nyakig benne vannak a botrányban. A Samsung, a Hyundai és a többi óriás máris ügyészségi vizsgálat alatt áll. Kezdetben Pak asszony is azt állította: kész válaszolni az ügyészség kínos kérdéseire. Azután változtatott az álláspontján: csak független szakértőkből álló vizsgálóbizottságot fogad el.

Miközben ötödik hete tüntetnek Szöul utcáin az elnökasszony távozását követelve, a parlamentben is szervezkedés indult az államfő elmozdítására. A 300 tagú törvényhozásban az ellenzéknek a független képviselőkkel együtt többsége van. A leváltáshoz viszont kétharmad kell. Ezért most kormánypárti honatyákat győzködnek arról: vonják meg a bizalmat Dél-Korea első női államfőjétől. Pak Gunhje ötéves megbízatása 2018 februárjában jár le. Politikai pályafutása mindenképp véget ért, mert ma már a lakosságnak csak a 4%-a bízik benne. Magától nem fog távozni, de mi kitartunk és addig tüntetünk amíg le nem mond!- nyilatkozta egy tüntető a párizsi Le Monde tudósítójának Dél-Korea fővárosában.

Fotó: Japan Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez