Mr. Nobody Franciaország elnöke lehet

Meggyőző fölénnyel nyerte a jobboldali előválasztást Francois Fillon, aki így a jövő évi elnökválasztás első számú esélyese lett. Nemrég még nagy senkinek titulálták Párizsban, most mindenki a terveit találgatja…

Család- és piacbarát politikát hirdet a francia jobboldal új sztárja, akit az angolszász sajtó emiatt Thatcher brit miniszterelnök asszonyhoz hasonlít. A nyolcvanas években a konzervatív kormányfő Nagy-Britanniában brutálisan leszámolt a szakszervezetekkel, és megindította a globalizáció folyamatát, mely többmillió brit munkahely elvesztésével járt. A londoni City viszont a világ második legfontosabb pénzügyi központja lett. A Fillon mögött álló üzleti körök állítólag valami hasonlót szeretnének elérni, kihasználva a Brexitet. Abban bíznak, hogy a londoni City egy része Párizsba teszi át a székhelyét.

Marine Le Pen – Francois Fillon döntő lesz az elnökválasztáson?

Egy markánsan konzervatív és egy mérsékelten szélsőjobboldali jelölt csap össze valószínűleg az elnökválasztáson jövő tavasszal Franciaországban. Ez aggaszthatja Brüsszelt, hiszen mindkét jelölt elsőbbséget ad Franciaország érdekeinek. Eddig Franciaország Németországgal együtt az EU politikájának meghatározó párosát alkotta. A jövő évi elnökválasztás után ez kérdésessé válhat.

A másik nagy probléma az Oroszországhoz fűződő viszony. Putyin orosz elnök örül Fillon győzelmének, és már régóta támogatja Marine Le Pen Nemzeti Frontját. Marine Le Pen néppárttá igyekszik formálni az egykori szélsőjobboldali mozgalmat. Szakított az antiszemita hagyományokkal. Ma a Nemzeti Front fő ellenfele az iszlamista terrorizmus és persze a bevándorlás. A jelenlegi francia kormány szankciókat alkalmaz az EU döntése alapján Oroszország ellen. Sem Fillon, sem pedig Marine Le Pen nem híve a szankcióknak. A NATO számára tehát Franciaország biztonsági kockázatot jelenthet. Persze Donald Trump békülni akar Vlagyimir Putyinnal, így lehet, hogy az új francia elnök nyitott kapukat dönget, amikor jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez