Lebeg? Siklik? Ilyen lesz a jövő vízitaxija a franciáknál

Anne Hidalgo párizsi polgármester 2014-es hivatalba lépesekor elhatározta, hogy zöldebbé teszi városát. Elsőként a kertészkedést futtatta fel, majd a Szajna-part egyes részeit alakíttatta át sétánnyá, most pedig zöld utat adott egy innovációnak, ami a vízi közlekedést teszi majd környezettudatosabbá.

A Sea Bubble, azaz a jövő vízitaxija a Szajnán fog közlekedni, várhatóan jövő tavasztól (bár ekkor még csak próbaüzemmódban). Az első ránézésre futurisztikus miniűrhajóra emlékeztető lépgpárnás kishajó feltalálója egy francia jachtrajongó, Alain Thébault és egy svéd windszörfös, Anders Bringdal, akik olyan járművet akartak létrehozni, amely csökkenti a világvárosok légszennyezettségét.

Az ötszemélyes járműben minden ultrakönnyű, üvegszálas alkatrészek és nagy sűrűségű habanyag alkotja a kabint. Az igazi szenzáció azonban az, hogy a tervek szerint napenergiával működő jármű lebegni fog a víz felett, és 30 km/h-val közlekedik majd.

A Sea Bubble zéró széndioxid kibocsátásával és a vízi közlekedés beindításával sokat lendíthet a párizsi levegő minőségén, hiszen nem titkolt cél, hogy átvegye az autók szerepét, és ezzel mérsékelje a dugókat a nagyvárosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez