Populista tendenciák gyengítik az EU-t

Erről nyilatkozott az Európai Központi Bank elnöke, aki általában visszafogottan beszél politikai kérdésekről.

Mario Draghi Spanyolország talán legtekintélyesebb lapjának, az El Paisnak mondta el a véleményét az európai helyzetről. A közelgő olasz népszavazásról nem nyilvánított véleményt, csupán annyit mondott, hogy az Európai Központi Bank célja az árstabilitás fenntartása az euróövezetben és az egész EU-ban.

Minél tovább húzódnak a tárgyalások a brit kilépésről, annál rosszabb – hangsúlyozta Mario Draghi. A döntéshozók ugyanis bizonytalanságban maradnak mindenütt, és ez nem tesz jót az üzleti életnek. A bizonytalanság a populista tendenciáknak kedvez. Bár pártokat nem nevezett meg, de Mario Draghi minden bizonnyal a brit UKIP-ra gondolt, amely kiharcolta a Brexit népszavazást.

Franciaországban a Nemzeti Frontnak is van olyan javaslata, hogy rendezzenek népszavazást az uniós tagságról. Jövőre választásokat tartanak Franciaországban, Hollandiában és Németországban. Az európai polgárokat ma az izgatja, hogy mi lesz a bevándorlással, a határok védelmével, a terrorizmus elleni harccal. Ezeket a problémákat nem lehet nemzeti alapon megoldani – hangsúlyozta az EKB főnöke. Az EU Bizottsága mostanra készült el azzal a jelentéssel, mely a közös védelmi felkészülés fontosságáról szól. Ez egy 96 milliárd eurós program, amely a közös európai védelmi tervek finanszírozását foglalja magában, beleértve a közös kutatásokat is.

Mario Draghit természetesen kérdezték az inflációs kilátásokról is, hiszen az EKB-nak nem sikerült teljesítenie az előirányzatokat az elmúlt három évben. Mario Draghi elmondta: bízik benne, hogy az eurozóna inflációja valamivel 2% alatt marad 2018-ban és 2019-ben. Ez jelentős mértékben attól függ, hogy az EKB folytatja-e nagy kötvényvásárlási programját. Ennek keretében eddig 1740 milliárd euró értékben vásároltak fel kötvényeket – jelentős mértékben elősegítve a pénzügyi stabilizációt. A program márciusban lejár. Kérdés, hogy lesz-e folytatás. A cél ugyanis már nem a stabilizáció, hanem a gazdasági növekedés felpörgetése, ez pedig az infláció fokozódásával járhat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez