Barnard professzor világra szóló sikere – ezen a napon volt az első szívátültetés

Még ma sem igazán rutinműtét, de 49 évvel ezelőtt világszenzáció volt. 1967. december 3-án az 53 éves Lewis Washkansky az első emberként kapott a történelemben új szivet.

A boltosba, aki már haldoklott szívelégtenség miatt, egy autóbalesetben elhunyt 25 éves nő, Denise Darvall szívét ültette be egy fokvárosi kórházban Christiaan Barnard professzor.  A szívsebész, aki Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban tanult, forradalmi műtétre vállalkozott. A technikát, amelyet alkalmazott, az ötvenes években fejlesztette ki egy amerikai orvoscsoport. De ők csak kutyán próbálták ki, 1958-ban, Kaliforniában, a Stanford egyetemen.

A fokvárosi műtét után a páciens olyan gyógyszereket kapott, amelyekkel az immunrendszerét próbálták blokkolni, hogy a szervezete ne lökje ki az új szivet. Az orvosságok azonban a betegségekre is fogékonnyá tették, 18 nappal később  Lewis Washkansky-val kétoldali tüdőgyulladás végzett. A kedvezőtlen fordulat ellenére az új szíve végig rendesen működött. A kilökődést gátló gyógyszerek aztán fejlődtek, a 70-es évek végére a professzor legtöbb betege már legalább 5 évet élt a beültetett szívvel.

Barnard az első műtét után egy hónappal, 1968. január 2-án egy fehér beteg testébe egy fekete bőrű donor szívét ültette be. A beavatkozás sikeres volt, de hatalmas politikai vihart kavart – akkoriban még az apartheid korát élte Dél-Afrika.

Az egy nap alatt világhírűvé vált szívsebésznek 1983-ban ízületi gyulladás miatt abba kellett hagynia a műtéteket – a betegség a kezét támadta meg. Tudományos munkáját az öregedés tanulmányozásával folytatta, de közben teljes életet élt: például homárt tenyésztett, farmerkedett, vendéglőket nyitot és sci-fi íróként is bemutatkozott. Jóképű volt, népszerű, gazdag és extravagáns. Háromszor nősült és háromszor vált el, a hatvanas éveiben járt, amikor legkisebb gyermeke megszületett. Cipruson halt meg 2001-ben, 79 évesen, miközben Ötven út az egészséges szívhez című könyvét olvasgatta.

christiaan_barnard_1968

A szívátültetések azóta már széles körben elterjedtek, ma a legnagyobb kihívás a megfelelő donor megtalálása. Magyarországon először 1992-ben végezte el a beavatkozást Szabó Zoltán professzor a Városmajori Klinikán.

Fotó: 2011-ben rekonstruálták az 1967-es műtét helyszínét és feltételeit / wikimedia commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez