Soft Brexit – Nagy-Britannia továbbra is fogad bevándorlókat

Ezt erősítette meg a Brexit miniszter Cardiffban, ahol gyáriparosok előtt beszélt arról: mi várható a brit kilépés után?

David Davis, aki korábban a kilépés elszánt híve volt, most mérsékelt húrokat pengetett. Igyekezett megnyugtatni az üzletembereket: nem járnak rosszul azzal, hogy Nagy-Britannia kiszáll az Európai Unióból.

Mi lesz az 500 milliós piaccal? Mi lesz a bevándorlással?

Ezt tudakolták a gyáriparosok, akik attól tartanak: Nagy-Britannia pácban lesz, ha egyedül kell boldogulnia a globális versenyben. Tudjuk, hogy globális verseny van, és ebben mindenki küzd azért, hogy magához vonzza a tehetséges embereket – mondta a miniszter. Mi továbbra is nyitva akarjuk tartani az ajtót a tehetséges emberek előtt! – hangsúlyozta David Davis.

A kormányzat olyan vízumtörvényt készít elő, mely minden szektorban más és más. Tehát mások a szabályok, melyek egy tehetséges fiatal informatikusra vonatkoznak, és megint mások, melyek egy középkorú szakképzettlen bevándorlót érintenek. Ami az 500 milliós uniós piacot érinti: a közvetlen hozzájutás valószínűleg elvész Nagy-Britannia számára, hiszen Brüsszel többször is hangsúlyozta, hogy ha a munkaerő szabad mozgását korlátozzák, akkor nem maradhatnak az 500 milliós uniós piac tagjai. London viszont hajlandó lesz fizetni azért, hogy mégiscsak megmaradjon a hozzáférés az uniós piachoz.

Miképp? Erről szólnak majd a Brexit tárgyalások. Közben megindult a bevándorlók utolsó rohama: minden rekord megdőlt. Több mint 650 ezer új bevándorló érkezett az idén brit földre. A lecke tehát fel van adva Őfelsége kormányának: úgy kell korlátoznia a bevándorlást, hogy közben Nagy-Britannia ne riassza el a tehetséges embereket és nem pottyanjon ki az uniós piacról, mely nélkül a brit gazdaság magányos harcos maradna a globális versenyben …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez