Trump téved, ha azt hiszi: móresre taníthatja Kínát

Erre figyelmezteti vezércikkében a megválasztott amerikai elnököt a China Daily című, Pekingben megjelenő angol nyelvű lap. Hiába jó barát az új amerikai nagykövet, ha az, aki küldte, ellenségesen viszonyul Kínához! – állapítja meg a nyilvánvalóan központi álláspontot megfogalmazó vezércikk.

Pekingben nagyon zokon vették, hogy Donald Trump telefonon beszélgetett Tajvan elnökasszonyával. Peking Tajvant a Mennyei Birodalom részének tekinti, akkor is, ha ez a valóságban már évtizedek óta nem áll fenn.

Nem véletlen, hogy negyven éven át az egy Kína elve volt a jó viszony alapja Peking és Washington között – hangsúlyozza a lap. Ha Trump azt hiszi, hogy a menedzserek kézikönyvéből kimásolt módszer hatásos lesz, nos, téved! Először jó nagyot csapjunk az asztalra, hogy azután legyen miből engedni – ezt tanítja a menedzserek kézikönyve. Csakhogy ezt Pekingben is olvasták. Most pedig közlik: Tajvanról nem tárgyalunk. Ezt azért tartják különösen fontosnak Pekingben, mert pontosan tudják: Tajvan elnökasszonya függetlenséget akar.

Nem lesz tehát könnyű dolga Trump pekingi nagykövetének, aki harminc éve baráti viszonyban áll Kína jelenlegi első emberével. Terry Branstad eddig Iowa állam kormányzója volt. Hogy kerül egy közép-nyugati állam kormányzója baráti viszonyba a Kínát irányító kommunista vezetővel? Hszi Csin-ping fiatal tartományi vezetőként járt először Iowa államban, mely a mezőgazdaságáról híres az USA-ban. A látogatások többször ismétlődtek a nyolcvanas években. Aztán az amerikai jó barát Iowa kormányzója lett. A kínai vendég pedig 1,4 milliárd ember vezére.

A baráti kapcsolat megmaradt, de persze Pekinget az érdekli elsősorban: mit üzen valójában Trump a jó baráttal? A választási kampányban élesen bírálta Kínát. Még kereskedelmi háborúval is fenyegetőzött. Pekingben óva intették ettől. Most már Trump is óvatosabban fogalmaz: olyan megoldást kell találnunk, mely mind a kettőnknek előnyös. Pekingben is ezt akarják, de tudják: erről beszélni könnyebb, mint szinkronba hozni a világ két legnagyobb gazdasági hatalmának az érdekeit …

Fotó: az Egyesült Államok nagykövetsége Pekingben / Vos Iz Neias

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez