3 gyönyörű helyszín és 5 nyomós érv, amiért érdemes télen az Adriára utazni – Montenegró

Az Adria télen egészen más, különlegesebb arcát mutatja – mondhatni smink nélkül láthatjuk ilyenkor.

Akit érdekel, milyen szezonon kívül a tengerpart, szeretne tömeg és lüktető zene nélkül kikapcsolódni, annak mindenképpen érdemes télen is ellátogatnia valamely tengerparti országba. Ha fürödni most nem is lehet, de itt a nyár egy kis szeletét még ilyenkor is megőrzik. Képes beszámoló Montenegróból.

3 gyönyörű helyszín a fekete hegyek országában

1. Kotori-öböl

Az eredetileg folyóvölgyként létrejött öböl Montenegró egyik legvarázslatosabb vidéke. A fekete hegyek – amelyek szinte a tengeröbölből nőnek ki, és ezek adták az ország nevét is – elképesztően impozáns látványt nyújtanak a vízfelszínnel. Maga az öböl pedig semmihez sem fogható atmoszférát áraszt magából a partjára épült kisebb-nagyobb településekkel, és a kis szigetek kolostoraival. Kotor, Perast, Risan és Herceg Novi mind olyan helyszínek, amiket nem szabad kihagyni, hiszen télen különösen gyönyörűek.

2. Durmitor Nemzeti Park

A Durmitorban éppenséggel nyáron is el lehet veszni, de télen akár a Marson is érezheti magát az ember. Európa egyik legsokszínűbb nemzeti parkja az ország északi részét foglalja el, és páratlan növény- és állatvilággal, természeti kincsekkel rendelkezik. Nem csoda, hogy az UNESCO védelme alatt áll, mint a Világörökség része. A Tara és a Piva folyók által formált kanyonok világviszonylatban is dobogós helyezést érnek el, a Tara kanyonja ugyanis a Grand Canyon után a világ második legmélyebbje a maga 1300 méterével. Az extrém sportok szerelmeseinek igazi paradicsom a helyszín: a vadvízi evezéstől a canyoningon át a sziklamászásig itt mindenre van lehetőség, miközben olyan természeti csodákat láthatunk, melyektől eláll a lélegzetünk.

View of the other side of Durmitor

3. Shkodrai-tó

Egy újabb bizonyíték arra, hogy miért érdemes Montenegróba utazni. A Shkodrai-tó kétharmada Montenegró, egyharmada Albánia területén fekszik, előbbi teljes egésze nemzeti parki terület. Vizében 40 fajta hal él, mocsaraiban pedig 270 fajta madár fészkel, igazi ökológiai paradicsom. A festői szépségű halászfalvakban egy falatnyi múlttal is találkozhat az ide látogató, a tó vizén vitorlázva vagy csónakázva pedig a sokszínű élővilágon túl számos érdekes szigetet is felfedezhet, ahol egykori erődök maradványai mellett kolostorokat is találhat.

Miért?

1. Nincs tömeg

Hatalmas előnye a téli látogatásnak, hogy a helyi embereken kívül kevesen merészkednek le a tengerre. Ezért teljesen más arcukat mutatják meg ilyenkor a tengerparti kisvárosok: néhol már-már szellemtanyákra emlékeztetnek, ahol a néhány ott élő lakoson, meg pár kóbor macskán kívül tényleg nem találkozni senkivel. Ilyenkor lehet azonban rácsodálkozni olyan részletekre, amelyek nyáron fel sem tűnnének, akkor ugyanis a tömeg elvonja róluk a figyelmünket.

nincs-tomeg

2. A nap ugyanúgy süt

Bármilyen meglepő, a télen készült fotókat látva a legtöbben azt gondolnák, hogy azok bizony nyári felvételek. A hőmérsékletkülönbség a tengerparton nem olyan számottevő, novemberben több olyan nap is volt, amikor rövidujjúban lehetett sétálni Herceg Novi tengerpartján– hála a szűnni nem akaró napsütésnek és a 15 foknak. A bátrabbak még a vízbe is bemerészkedhetnek egy kis fürdőzésre. A hegyekben viszont síelni is lehet, így a téli adottságokat is kihasználhatjuk.

a-nap-ugyanugy

4. Olcsóbb

A szállások ilyenkor akár féláron is lefoglalhatók, szezonon kívül ezért igen pénztárcabarát dolog az Adriára utazni. Mivel a szállásra kevesebbet kell költeni, másra több jut – így akár kulturális, akár gasztronómiai programok tekintetében is többet lehet ötletelni, vagy az országon belül többet utazni.

3. Helyi szemmel lehet nézelődni

Mivel nincsenek turisták, rólunk sem gondolják feltétlenül, hogy azok vagyunk, így sokkal kellemesebb elvegyülni. A helyi piacokon vásárolni, éttermekbe beülni ilyenkor a legjobb, hiszen sokkal személyesebb kapcsolatot lehet kialakítani az árusokkal, vendéglátókkal.

nyugodtabb-minden

5. Nyugodtabb minden és mindenki

Nem utolsó szempont, hogy ilyenkor azok is megcsodálhatják a tengerparti turistaközpontokat, akik nyáron sírva szaladnának haza az üvöltő turbofolktól vagy az éjszaka villódzó fényektől – ez ugyanis jellemző az ország legtöbb turistaparadicsomára nyaranta. Ilyenkor, télen lehet igazán kikapcsolódni és elmélyülni a természet szépségében, csendben sétálni reggel és este is a tengerparton, napfelkeltét és napnyugtát nézni, egyes egyedül.

A szerző fotói.

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez