Az egyiptomiak megmutatják – így csinálj kertet a tetőn

Nem kell hozzá más, mint víz, tápanyagokban gazdag oldat és egy műanyag cső. Máris termelhetünk brokkolit, paradicsomot, epret vagy cukkinit a háztetőn. Meg persze mást is.

Új trend terjed Kairóban. Egyre többen termelik meg a saját zöldségüket, gyümölcsüket, fűszerüket az erkélyen vagy a háztetőn. Egyszerű eszközökkel, olcsón.

“Ez a fajta kertészkedés nem igényel termőtalajt, csak egy kevés virágföldet, és könnyen megvalósítható. Igazi organikus élelmiszer az eredménye, mindenfajta műtrágya nélkül” – mondja az al-Arabiya hírtelevíziónak Mohammed Atiff agrármérnök. Ráadásul a levegőt is hűthetjük vele, oxigént termel, tisztítja a levegőt. Kell ennél több?

A technológia gyorsan terjed, Kairó menő negyedeiben, így Nasr City-ben és Al-Qattamiyában épp úgy, mint Asszuánban és Gíza kormányzóságban. Csak néhány hét, és bárki eheti a saját paprikáját, paradicsomát, rukkoláját vagy retkét.

A technológia egyébként csak Egyiptomban új: az al-Dzsazíra már tavaly bemutatott hasonló tetőkerteket a Gázai-övezetből. Ahol szintén vannak minioázisok a társasházak felett. Ott az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO segített elterjeszteni a módszert. Ami Gáza városában igazán sokat segít – ez ugyanis a világ egyik legsűrűbben lakott pontja, csaknem 5 ezren élnek egy-egy négyzetkilométeren. A palesztinok az akváriumok, halas boltok tartályainak vízét használják – ez biztosítja a tápanyagot is a növényeknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez