Sepp Blatter: nem csaltam

Ezt állítja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség exelnöke abban az exkluzív interjúban, melyet a párizsi Le Monde-nak adott. A 80 éves, korrupcióval vádolt svájci sportvezetőt hat évre felfüggesztették. Sepp Blatter nem fellebbezett, vagyis feladta…

Az amerikaiak csináltak ki, mert nem ők kapták a 2022-es világbajnokságot. Pedig nem rajtam múlt. Én kezdetben úgy gondoltam, hogy a 2018-as futball vébét Oroszország kapja, aztán pedig az USA rendezheti a 2022-es világbajnokságot. Csakhogy akkor az UEFA elnöke, Michel Platini az Élysée-palotában találkozott Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel és a katari trón örökösével, aki jelenleg Katar uralkodója. A megbeszélés lényege az volt, hogy Katar megveszi Sarkozy kedvenc csapatát, a pénzügyi gondokkal küzdő Paris Saint Germain-t és cserébe Platini elintézi: a vébé Katarban lesz 2022-ben. Platini ezt őszintén elmesélte nekem, és ezért egyáltalán nem lepődtem meg amikor a szavazás végeredménye az volt, hogy a 2022-es világbajnokságot Katar rendezi meg – mondta Sepp Blatter a párizsi Le Monde-nak.

Csakhogy Amerika nem tud veszíteni. Megindult a korrupciós vizsgálat,  mely elmeszelte a karibi övezet labdarúgó-szövetségét. Azt egyáltalán nem láttam előre, hogy amerikai kérésre a FIFA kongresszusán tartóztatják le az érintetteket Svájcban. Én nem csaltam – állítja a veterán svájci sportvezető, aki 17 évig állt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség élén. Sepp Blatter szerint nem a pénz dönt arról, hogy hol rendezzék meg a futball világbajnokságot hanem a politika. Ha a pénz döntött volna, akkor biztosan az USA kapta volna a 2022-es világbajnokságot, nem pedig Katar – állítja Sepp Blatter, aki szerint a sivatagi emirátus hamarosan olimpiát is rendez majd.

Oroszországban általános volt a dopping a sportban. Nem kínos ez a 2018-as vébé szempontjából? De igen – ismerte el Sepp Blatter. Ennél csak az lenne kínosabb, ha emiatt visszavonnák a világbajnokság megrendezésének jogát Oroszországtól! A Football Leaks során kiderült: több tucat futballsztár adót csalt! Erről mi a véleménye? Nem lep meg a dolog, mert a pénz egyre nagyobb szerepet játszik a sportban. Én a magam részéről csak azt mondhatom: amikor a FIFA elnöke lettem, akkor deficites volt a költségvetés. Amikor 17 év után távoztam, akkor 1 milliárd dollár volt a FIFA készpénze és 1,5 milliárd dollár a tartalék. Azt mondhatnám , hogy túlságosan is sok pénzünk volt – nyilatkozta büszkén a FIFA botrányok között távozott exelnöke a párizsi Le Monde-nak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez