Halálra idegesítik az ausztrálokat a kisbuszos külföldi turisták

Tamarama Sydney egyik külvárosa – gyönyörű tengerpartjáról híres, na meg az ott lakó, többnyire luxuséletet űző emberekről. Ők azon szerencsések, akik otthonaikból minden nap élvezhetik a csodálatos látványt, süttethetik magukat az aranyló homokos tengerparton, anélkül, hogy nyugalmukat bárki megzavarná. Legalábbis eddig így volt.

Az utóbbi években azonban ellepték a környéket a minibuszos külföldi turisták, akik járgányukkal leparkolnak a tengerparton, és onnan szinte ingyen élhetik át azt az élményt, amiért az ott élők milliókat fizetnek.

Hotel és szálloda nincs is a környéken, aki szeretne tetőt a feje fölé az itteni nyaraláshoz, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert egy-egy privát luxusapartman bérlése 2500 dollárba is kerülhet egy éjszakára. A leleményes, többnyire európai és amerikai utazók tízezreinek azonban eszük ágában sincs ennyi pénzt kiadni, és inkább vesznek egy-egy kisbuszt Melbourne-ben, amivel aztán a keleti part legszebb részein parkolnak le.

Ennél költséghatékonyabb megoldást talán nem is választhatnának, hiszen szállásért nem kell fizetniük, a strandok nyilvános mosdóit és vécéit használják tisztálkodáshoz, főzésre pedig ott vannak a nyilvános barbecue helyszínek.

Ami azonban az utazók szerint ingyen van, a helyi igazgatásnak komoly összegeket jelent, hiszen a “vanpackerek” rendszeresen nagy koszt és sok szemetet hagynak maguk után, aminek eltakarítása a városokra hárul. Az ott lakók is rengeteget panaszkodnak rájuk, amiért járműveikkel zavarják az exkluzív kilátást.

van2

“Ez tényleg komoly probléma, mivel az út szélén főznek és a csatornába öntik az olajat, ami végül a tengerbe kerül, de az is elég sértő, hogy mivel nincs vécé a minibuszokban, a parkokban végzik el a dolgukat” – mondta Sally Betts polgármester a BBC riporterének.

Egyelőre a helyi hatóság sem talált biztos megoldást a problémára, mert nehezen lehet az érintetteket megbírságolni, és hiba zárnak le bizonyos területeket előlük éjszakára, reggel ugyanúgy megjelennek a kisbuszaikkal. Mivel ezek a járművek nem minősülnek lakóautónak, teljesen más kategóriába esnek a szabályozás szerint is, és a lakóautó-parkok sem tudnak mit kezdeni a jelenlétükkel.

Szakértők szerint a jelenség azt is mutatja, hogy szükség van több megfizethető szálláslehetőségre Ausztráliában, és a turistaágazat szereplőinek is alkalmazkodniuk kell a megnövekedett igényekhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez