A háború gyermekáldozatainak emlékére nyílik múzeum Szarajevóban

Hat évnyi munka, számtalan vándorkiállítás és közel 3000 összegyűjtött tárgy eredményeként hamarosan állandó otthont kap a War Childhood Múzeum, ami a boszniai háború gyermekáldozatainak állít emléket.

A projekt megálmodója, Jasminko Halilovic 2013-ban adta ki első könyvét, amely a kiállítás nevét is viseli. Ebben gyűjtötte össze az 1992 és 1995 közötti boszniai konfliktus emlékeit. A gyerekek szemszögéből, arra volt ugyanis kíváncsi, hogy milyen volt gyermekként a háborús körülményeket a mindennapi élet részeként kezelni.

szarajevo1

A boszniai háború emléke időbeli közelsége miatt még ma is élénken él az emberekben, a kiállítás pedig egy eddig nem ismert perspektívából mutatja meg a történteket. A gyerekjátékok, ruhadarabok és a sok éve őrzött kisebb-nagyobb tárgyak mind olyan családoktól származnak, akik elszenvedői voltak az eseményeknek, minden tárgyhoz kötődik egy történet. Sokan, akik megosztották az életük egy darabját, korábban soha nem beszéltek arról, hogy mi történt velük, így különösen nagy a tárlat jelentősége.

szarajevo2

Először meghívásra, utazó kiállításként osztották meg a közönséggel a tárgyakhoz fűződő, szívszorító emlékeket, most azonban már közel van, hogy igazi otthonra találjanak. Bár a nyitás csúszik, de a tervek szerint decemberben Szarajevóban megnyílik a múzeum, ami keretet ad majd a történeteknek. Egy közösségi gyűjtés során, amit az egyik erre létrehozott oldalon indítottak, sikerült összegyűjteniük több, mint 200.000 dollárt a támogatóktól, ami elég lesz a kezdetekhez. A háború által kettétört gyermeksorsok így hamarosan egyre szélesebb rétegekhez juthatnak majd el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez