Kisajátítják Hitler szülőházát

Ausztriában a parlament nagy többséggel úgy döntött, hogy az állam a saját tulajdonába veszi a náci diktátor szülőházát, mely eddig sok politikai problémát okozott.

A német határ közelében álló impozáns épület sok neonáci érdeklődőt vonzott. 1889-ben itt született Adolf Hitler, aki, miután hatalomra került Németországban, fontos feladatának tekintette Ausztria beolvasztását a német birodalomba. A ház tulajdonosa nem akadályozta a neonáci szimpatizánsok zarándoklatait, ezért az állam bérbe vette az épületet még 1972-ben. Ezt követően rokkantakat helyeztek el itt, köztük olyanokat is, akik a náci uralom következtében váltak rokkanttá. A tulajdonos ezzel nem értett egyet, így az épület 2011 után lakatlanul állt.

Sobotka belügyminiszter úgy nyilatkozott még a parlamenti szavazás előtt, hogy szerinte Hitler szülőházát le kellene rombolni. A kisajátítással ez lehetségessé vált. A lerombolás még nem eldöntött tény, erről még viták folynak Ausztriában. Az ország közvéleménye ebben a kérdésben is megosztott. Nem véletlen, hogy a parlamenti szavazást azt követően tartották meg, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt elveszítette az elnökválasztást. Ezt a pártot náci szimpatizánsok alakították meg a második világháború után. A Szabadságpárt csak rövid ideig volt hatalmon Ausztriában – épp akkor, amikor a kormány élén a holokauszt-túlélő Kreisky kancellár állt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez