25 millió dolláros vérdíj az önjelölt Kalifa fejére

Korábban csak 10 millió dollárt ért az Iszlám Állam feje Amerikának. Washingtonban most bejelentették: a nyomravezető 25 millió dollárt kap! Egyre jobban szorul a hurok az Iszlám Állam önjelölt vezére körül, de csak nagyon kevesen tudják azt, hogy hol van.

Abu Bakr al-Bagdadi, aki Kalifának nevezi magát, az elmúlt hetekben videó- és audióüzenetekben szólította fel a dzsihádharcosokat: az utolsó csepp vérükig  védelmezzék Moszult! Az Iszlám Állam legnépesebb városa egykor kétmillió lakost számlált, ma már jóval kevesebben élnek ott. Az iraki és a kurd csapatok mind szorosabb ostromgyűrűt alkotnak Moszul körül.

Közben Oroszország, Irán és Törökország titkos tárgyalásokat kezdett a helyzet rendezéséről. Az Egyesült Államokat kihagyták. Washingtonban ezért érezhették fontosnak, hogy 25 millió dollárra emeljék a vérdíjat a Kalifa fejére. Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban működik. Az aleppói harcok befejeztével tovább gyengültek a pozíciói. Abu Bakr al-Bagdadi a próféta  leszármazottjának tartja magát, ezért rendkívüli befolyása van a vallásos szunnita muzulmánokra. Ezért is gondolhatják Washingtonban, hogy eltávolítása közelebb vinne a megoldáshoz. Irakban is ezt gondolták Szaddám Husszeinről, de a halála egyáltalán nem oldotta meg a problémákat. A felakasztott diktátor hívei nagy számban csatlakoztak a Kalifához. A vallásilag és nemzetileg mélységesen megosztott Közel-Keleten kevéssé valószínű, hogy a Kalifa halála mindenki számára elfogadható megoldáshoz vezessen el…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez