A Selyemút csodái vízummentesen, 55 éven felülieknek

Buhara, Híva, Szamarkand – hiába büszkélkedik ezekkel a csodákkal Üzbegisztán, van még hova fejleszteni az ország turizmusát. A hónapban lassan ugyan, de beindult a folyamat.

Bár Timúr Lenk, a Selyemút és a középkori iszlám művészet remekeire ma is sokan kíváncsiak, turisták tömegei mégsem akadályozzák különösebben a haladást Buhara, Híva vagy éppen Szamarkand utcáin. A nyugodt nézelődés az utazónak ugyan nem rossz, de az üzbég kormány mégiscsak jobban örülne több külföldi látogatónak.

Poi Kalon vallási komplexum Buharában (Flickr)
Poi Kalon vallási komplexum Buharában (flickr)

A szándékról már megbízott elnökként is beszélt Savkat Mirzijojev, az ősz elején elhunyt Iszlam Karimov ma már megválasztott utóda. Nem egyszerűen fejleszteni, hanem a gazdaság egyik alappillérévé szeretné tenni a turizmust. Ezért az egykori nemzeti idegenforgalmi hivatalt (Uzbektourism) átszervezték a Turizmus fejlesztéséért felelős állami bizottsággá.

Agyagfalú erőd Hívában (Wikimedia Commons)
Agyagfalú erőd Hívában (Wikimedia Commons)

Ezen a ponton kerülnek a képbe az 55 éven felüliek. Az első rendelkezések egyikeként vízumkönnyítésről határoztak. Összesen 12 állam – beleértve Magyarországot is – 55 éven felüli állampolgárai utazhatnak vízum nélkül Üzbegisztánba – 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén. Ezért csupán 50 dollár (15.000 forint) beutazási díjat kérnek cserébe. További 15 országnak pedig minden állampolgára kap vízummentességet. Az engedmény 2017. április 1-től érvényes. Csak elsőre jogos, ha a tapasztalt olvasó felhördül most. Az üzbég külügy honlapján ugyanis az olvasható: az egyszeri hétnapos vízumért csak 40 dollárt kell fizetni. Viszont budapesti képviselet híján nekünk Bécsbe kell utaznunk érte, ami kicsit megtolja a költségeket.

Tilla Kari medresze Szamarkandban (Flickr)
Tilla Kari medresze Szamarkandban (Flickr)

A további tervekről is beszámolt a gazeta.uz. Könnyíteni fogják a vízummal kapcsolatos eljárásokat a nemzetközi reptereken, a vasútállomásokon és a határokon. Az online vízumigénylés mellett 2018-tól az elektronikus vízumok rendszere is életbe lép.

Kép: A Redzsisztán tér Szamarkandban (Wikimedia Commons)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez