Körbejárt Föld

Ezzel a címmel jelent meg Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató sok fotóval illusztrált kötete, melyet olvasva mi is bejárhatjuk a világ számos táját. A könyv támogatói között ott van a GloboBook Kiadó és a Globoport Media Holding is.

Utazások a napsütötte sávban a kötet alcíme. A fejezetei pedig felölelik Amerikát, Afrikát, Európa szélét, Ázsiát és Óceániát. Több, mint 10 év útjait, a Csendes-óceántól a Csendes-óceánig, öt földrészen át, 30 országba. Ami pedig a “napsütötte sávot” illeti: a trópusi-szubtrópusi övezetben vezettek az utak.

Amiről Balázs Géza professzor beszámol, az személyre szabott kulturális turizmus. Ami a szerző szerint valahol az előre alaposan megszervezett utak és a bakancsos turizmus között van. Gyakorlati útmutatót is ad hozzá: mikor érdemes elindulni, hogyan tervezzük meg az utat, még arra is kitér, mely légitársaságokkal a legésszerűbb útra kelni. Vagy éppen hogy lehet elkerülni, hogy bárhol is átvágjanak bennünket. Hogyan érdemes csomagolni. Hol milyen az élet.

Balázs Géza háromszor járt Angkorban.
Balázs Géza háromszor járt Angkorban.

Balázs Gézát mindenek előtt az egykor kimagasló, majd összeomlott, eltűnt kultúrák izgatják.  Ezek felfedezése, bejárása során leírja a mai utazó élményeit, tapasztalatait, megdöbbenéseit és kritikáját a mai utódkultúrákkal, sőt a mai turistákkal kapcsolatban is. Iszfahántól Angkorig,  a maja piramisoktól Luxorig.

Hogy még személyesebb legyen az élmény, arról a szerző szép számú fotói gondoskodnak. Meg képzeletbeli beszélgetései Csáth Gézával, Germanus Gyulával, Madách Imrével vagy éppen Dantéval. Ősi kultúrák leírása, mai tudnivalók, benyomások emberekről, emlékművekről, kultúrákról, életmódról. Mindezt felöleli a Körbejárt Föld, melynek társszerzője Takács Róbert, aki az utazások megszervezésében is kulcsszerepet játszott.

Címfotó: a szerző Guatemalában, Tikalban.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez