Jönnek a szexrobotok

Jövőre már olyan mesterséges intelligenciával rendelkező emberszabású robotok kerülnek a piacra, melyek helyettesíteni képesek az emberi partnereket – ez derült ki azon a tudományos konferencián, melyet Londonban rendezett meg a Goldsmith egyetem.

Eredetileg a tanácskozást Malajziában tartották volna meg, de az ottani konzervatív vezetés betiltotta, mert a kormányzat véleménye szerint nem felel meg a saríának, vagyis Mohamed próféta szigorú erkölcsi kódexének. A tanácskozás Londonban elsősorban tudományos jellegű volt, a gyártók nem jelentek meg. A közönség viszont igen élénken részt vett a vitákban, melyek főként erkölcsi és jogi kérdéseket feszegettek.

A londoni konferencia sztárja David Levy professzor volt. Ő már 2007-ben könyvet adott ki ezzel a figyelemkeltő címmel: Love and Sex with Robots (Szerelem és szex – robotokkal). Levy professzor szerint a következő tíz évben lehetővé válik az, hogy aki emberszabású robotpartnerre vágyik, az megtalálja a neki megfelelő partnert a piacon. Érzékeny és finom lelkű vagy épp agresszív és szexmániás robot egyaránt kapható lesz a piacon. Az egész csak programozás kérdése – hangsúlyozta a professzor. Aki elismerte, hogy komoly erkölcsi és jogi problémák merülhetnek fel a szexrobotok kapcsán.

Milyen lesz a jogi státusa egy ilyen emberszabású szexrobotnak? Levy professzor szerint el kellene ismerni, hogy a szexrobotnak is van önálló jogi státusa! Ennek megfelelően vannak vagy lehetnek bizonyos személyiségi jogai! De milyenek? Mondhat-e nemet egy ajánlatra a szexrobot annak, aki megvásárolta? Ilyen érdekfeszítő kérdésekről folyt a vita Londonban, ahol persze megoldásra nem jutottak, de felvetették az elkövetkező évek egyik legfőbb emberi problémáját: mi lesz akkor, ha a robotok nemcsak a munkahelyen, de az ágyban is pótolják az embereket?!

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez