Irány Moszkva! Tippek a téli látogatáshoz

Nem számít, milyen hideg van, az orosz főváros mindig megér egy látogatást – különösen a téli időszakban, hiszen ilyenkor igazi orosz tündérmese elevenedik meg az éjszaka kivilágított épületeken Moszkvában. A Petőfi TV-ben Kiss Róbert Richárd számolt be élményeiről.

“A 90-es évekhez képest rengeteget változott Oroszország, hiszen akkor még egy szocialista hiánygazdaságnak az utóvédjeit láttuk, ahhoz képest pedig most Moszkva a világ egyik legdrágább városa” – mondta Kiss Róbert Richárd. Elsősorban a város első bevásárlóközpontjára, a GUM-ra célzott, hiszen jelenleg ez Moszkvában a luxus otthona.

moszkva2

Azonban nem volt ez mindig így. A Vörös-tér keleti oldalán található bevásárlóközpont a Szovjetunió idején csak a legfelső szintjén árult exkluzív árut, azt is csak a párt legmagasabb köreibe tartozó embereknek, egy titkos ruházati boltban. Most viszont olyan árakkal találkozunk, amelyek az egyszerű utazónak elérhetetlenné teszik az itteni bevásárlókörutat. Moszkvában azonban megvan rá a piac, hiszen nemrégiben még itt élt a legtöbb milliárdos a világon – tavaly körözte le New York, így a második helyre csúszott vissza.

Ha úgy döntünk tehát, hogy Moszkvát választjuk utazásunk helyszínéül, érdemes jó előre tájékozódni az árakról. Kis utánajárással, a belvárostól távolabbi részeken jó eséllyel találunk megfizethetőbb szállásokat, és a boltokban sem kell a szívünkhöz kapnunk, ha sor kerül a fizetésre.

moszkva1

A 12 milliós városban meglepetést okozhatnak még a nagy távolságok, de szerencsére a tömegközlekedés igen fejlett: 12 metróvonal van, a bérlet pedig nem drágább, mint egy itthoni BKV bérlet, érdemes tehát használni az utazáshoz.

Meleg ruhákkal sem árt készülni, hiszen az időjárásról mindenki hallhatott már legendákat a Moszkvát megjárt ismerősöktől. Gyakran csúszik ugyanis a hőmérő -20 fok alá, de leginkább csak a legkeményebb téli hónapokban. Ez a hideg azonban közel sincs ahhoz a -50 fokos hőmérséklethez, amit Jakutföldön mérnek egy átlagos téli időszakban.

Egy kis orosz nyelvtudás pluszban mindig jól jöhet, a múzeumokban sokat spórolhatunk, ha oroszul kérjük a jegyünket – gyakran fordul ugyanis elő, hogy a pénztárnál két nyelven vannak feltüntetve a jegyárak, és a külföldieknek többet kell fizetniük, mint az oroszoknak.

A kötelező látnivalók, mint a Kreml, a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, a Lenin Mauzóleum és a Kolomenszkoje után próbáljuk ki az orosz spa leghíresebb helyszínét, a Sanduny bányát. A gőzben relaxálva felmelegedhetünk, a szomszédos étteremben pedig egy vodkát is bedobhatunk, teljessé téve ezzel az orosz hagyományt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez