Az Iszlám Állam kétéves rémuralma után újra karácsonyi mise Bartellában

A templom falai még feketék, mert a dzsihádharcosok tönkretették és felgyújtották az iraki keresztény kisváros vallási központját, de a karácsonyi mise idejére mégis óriási tömeg gyűlt össze Bartellában.

Buszok hozták a menekülteket Erbilből, ahol táborokban élnek. Amikor az Iszlám Állam fanatikus dzsihádharcosai elfoglalták a keresztény kisvárost Irak északi részén, akkor választás elé állították az embereket: vagy áttérnek az iszlámra, vagy pedig vallási adót fizetnek. A döntő többség a harmadik megoldást választotta: elmenekült. Legnagyobb részük ma is az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben él – menekülttáborokban.

Hiába foglalta ugyanis vissza októberben a kisvárost az iraki hadsereg, az élet lehetősége még nem alakult ki igazán: nincs áram és nincs vízszolgáltatás. Még tartani kell attól, hogy a tűzszerészek nem találtak meg mindent aknát, melyet a dzsihádharcosok orvul elhelyeztek Bartellában. Mégis boldogok vagyunk – mondták a keresztények a karácsonyi mise után az AFP tudósítójának. Itt vannak a gyökereink. Maradni akarunk! – hangsúlyozta a pap, aki a szertartást vezette. Irakban a háború előtt még több mint egymillió keresztény élt. Számuk jelentősen csökkent, hiszen az Iszlám Állam dzsihádharcosai vadásztak rájuk. Sokan Európába jöttek, de a döntő többség az iraki Kurdisztánban él arra várva, hogy visszatérhessen szülőföldjére, ahol csaknem két ezer éve élnek keresztények.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez