Újra akarják építeni a tagjai harmadát vesztett Alexandrov együttest

A jövő év elejére tagfelvételt hirdet a legendás Alekszandrov együttes, azok után, hogy a karácsonyi repülőgép-balesetben a kórus 64 tagja életét vesztette.

Hatvannégy zenész – köztük a kórus vezetője lelte halálát, amikor egy szíriai fellépésre igyekezve karácsony napján lezuhant a gépük. Szergej Sojgun orosz védelmi miniszter most azt mondta: céljuk minél hamarabb újraépíteni az oroszok nemzeti büszkeségének számító zenekart, hogy életben tudják tartani a hagyományt. “A gyász mellett gondolni kell a jövőre is, így minél hamarabb, már januárban meg kell kezdeni az új tagok toborzását.” Sojgun azt is elmondta, hogy eddig is a legjobbakat választották be a kórusba, és ez most sem lesz másképp. 70 szolgálati lakást bocsátanak az új tagok rendelkezésére és támogatják az elhunyt zenészek családjait is.

Az oroszok egyik nemzeti jelképének számító Alekszandrov együttest még 1928-ban alapította Alekszandr Alekszandrov. A Vörös Érdemrenddel kétszeresen kitüntetett katonai zenekar és kórus nagy sikerrel turnézott Európa-szerte. 2017-re tervezett turnéjuk, melynek egyik állomása Budapest lenne, egyelőre kérdéses, ám a tragédia ellenére a jegyárusítást nem függesztették fel, a májusi magyarországi koncertre is lehet még jegyeket kapni.

A zenekart tagjait szállító repülőgép vasárnap hajnalban zuhant a Fekete-tengerbe, röviddel a felszállás után, 84 utassal és a 8 fős személyzettel a fedélzeten. A repülő Szíriába tartott, ahol az orosz katonáknak adott volna koncertet az Alexandrov. A két fekete dobozból nyert információk szerint a gép szárnyának meghibásodása okozhatta a tragédiát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez