India gigantikus emlékműve kétszer nagyobb lesz, mint a Szabadság-szobor

A 192 méter magas szobor a tervek szerint Shivajinak, egy, a 16. században élt indiai uralkodónak állít majd emléket Mumbai partjainál, az Arab-tengeren.

Az alapkövét már letette Narendra Modi miniszterelnök, az építkezés várhatóan 2019-ig tart. A projektnek azonban számos ellenzője akad – azért nem nézik jó szemmel a szobor felépülését, mert az hatalmas költségekkel jár – a Skynews hírei szerint összesen 530 millió dollárba kerül majd.

Több, mint 29.000 ember írta alá a petíciót, amelyben a kormányt arra kérik, hogy ezt a pénzt költsék inkább az infrastruktúra fejlesztésére, arra ugyanis nagyobb szükség lenne Indiában. Az anyagi szempontok mellett más érvek is a szobor ellen szólnak: az építkezéssel jelentős mértékben károsítanák a környezetet és elvennék sokak megélhetését is, mivel a helyszínen most halászok dolgoznak.

Ez egyébként nem az első nagy volumenű szoborépítés az elmúlt években Indiában. 2014-ben, nem sokkal Modi megválasztása után nagy port kavart, hogy 34 millió dollárt különítettek el Vallabbhai Patel emlékművének megépítésére – ami nem mellesleg a miniszterelnök otthonának államában van. Az építkezés azonban körülbelül a tízszeresét emésztette fel már eddig a korábban megítélt büdzsének, a befejezéséhez pedig még így is magánvállalkozók és adományozók bevonására lesz szükség.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez