Most épp a lezuhant orosz géppel viccelődik a Charlie Hebdo

A polgárpukkasztó rajzairól ismert francia lap most a karácsony napján lezuhant orosz gépet és a rajta utazó Alekszandrov-kórust pécézte ki magának, Putyint is beleszőve a történetbe. Egy orosz honlap már petíciót is indított a Charlie Hebdo ellen.

A francia szatirikus hetilap szerdán ismét olyan képeket közölt, amelyeken rengetegen felháborodtak. A botrányos rajzairól elhíresült újság a vasárnap lezuhant, 92 ember életét követelő orosz repülőgép-balesetet vette elő, és közölt róla karikatúrákat. Az egyik rajzon a zuhanó repülő látható, amelyen az Alekszandrov-kórus egyik tagja üvölt – mindezt úgy ábrázolva, mintha egy fellépésen énekelne. A rajz felett pedig ott a szöveg is: „bővül a Vörös Hadsereg kórusának repertoárja”. Egy másikon szintén egy zuhanó gép fölé a következőt írták: „A rossz hír az, hogy Putyin nem volt rajta.” Egy harmadikon szintén a zenekar tagjai láthatók, ahogy a víz alatt a halaknak énekelnek – „A tragédia után új közönséget hódított meg a Vörös Hadsereg kórusa”.

charlie

A Charlie Hebdo nem először viccelődik ilyen tragédiákkal, az oroszok pedig különösen haragudhatnak is rájuk: annak idején két karikatúrát is közölt a Sínai-félsziget fölött 2015. október 31-én lezuhant orosz gépről. A balesetnek 217 halottja volt. De viccelődtek már vízbe fulladt menekült gyermeken, és az olaszországi földrengésen is.

Az oroszok érthető módon ismét felháborodtak, egy orosz honlap pedig internetes petíciót indított, amelyben Franciaország elleni szankciókat követelnek a szatirikus lap miatt. A Charlie Hebdo nevét akkor ismerte meg a világ, amikor két muszlim terrorista a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok miatt 2015. január 7-én lemészárolta a lap szerkesztőségének nagy részét. A merényletben tizenketten haltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez