Meghalt a hős pandapapa – videó

130 leszármazottja volt a most elhunyt Pan Pannak, aki ezért Kínában megkapta a hős apa címet. Pan Pan 31 évet élt, rákban szenvedett. A végén már nem tudott enni, és elveszítette az eszméletét is.

A legendás pandapapa a világ legnagyobb pandaparkjában hunyt el Szecsuán tartományban, Kína délnyugati részén. Pan Pan itt is született – vadon. Később elfogták és megkezdődött hősies tevékenysége a bocsok nemzése terén. A szaporodás egyáltalán nem egyszerű az óriáspandáknál.

A panda magányos állat

A hímek és a nőstények nem tudják elviselni egymást, ezért ki kell várni a kivételes alkalmakat a közösülésre. Amint vége az aktusnak, nyomban szét kell választani őket, mert különben agyba-főbe verik egymást. A nőstények párzási időszaka 1-3 nap egy évben, a hímek aktivitása teljesen bizonytalan. Ezért a nagy pandaparkban Kínában egyre inkább a mesterséges megtermékenyítést részesítik előnyben. Csakhogy ennek az a hátránya, hogy túlságosan közeli rokonok lehetnek a szülők. Ennek pedig a pandabocs issza meg a levét, hiszen az immunrendszere gyengébb lesz. Nem beszélve az elméjéről, mely ilyenkor könnyen károsodhat.

 

Ennek ellenére ezzel a módszerrel sikerült növelni a pandanépességet Kínában: számuk 1596-ról 1864-re emelkedett 2003 és 2013 között. Ennek eredményeképp a Nemzetközi Természet és Vadvédelmi Szervezet  (UICN) levette a veszélyeztetett listáról a pandamacikat. Kína szerint ez elsietett lépés volt, mert a helyzet korántsem ennyire kedvező. Vadon ugyanis egyre kevesebb panda él, és egyre rövidebb ideig. A gyors fejlődés Kínában megváltoztatja a pandák természetes környezetét. Régebben hatalmas egybefüggő övezetben éltek a pandák, de most már csak elszigetelt  kis zárványokban tengődnek. Így aztán a hímek és a nőstények szinte sosem találkoznak a megfelelő pillanatban. Utód tehát nincs. Marad a pandapark Szecsuán tartományban, ahol állatorvosok felügyelete alatt szaporodnak a pandák, akik közül minden évszázadban csak egy olyan akad, mint a most elhunyt Pan Pan, aki 130 utóddal büszkélkedhetett Kínában és szerte a világon…

Fotó: bébipanda / Flickr

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez