Akkor és most: ilyen egy New York-i szilveszter a Times Square-en

Az Egyesült Államok első számú szilveszteri bulija kétségkívül idén is New Yorkban lesz, az ikonikus Times Square-en. A hagyomány több, mint egy évszázadra nyúlik vissza, azóta azonban sokat változott – ezt mutatjuk most meg.

1904-ben kezdődött minden, akkor kapta új nevét a tér – a Broadway és a Hetedik Sugárút kereszteződésében –, méghozzá abból kifolyólag, hogy a The New York Times áthelyezte irodáját a Longacre-térre. Ekkor volt az első szilveszteri buli is, amivel a tulajdonos, Adolph Ochs a költözést akarta megünnepelni, a többi között tűzijátékkal. Ebből aztán hagyomány lett, három év után azonban betiltotta a tűzijátékot a városvezetés.

Ki kellett tehát valamit találni, ekkor jött a képbe a New York-i szilveszter ma már nélkülözhetetlen szimbóluma: a nagy kristálygömb. Míg az első gömb a maihoz képest szerénynek számított a maga 100 égőjével, addig a modern technológiának köszönhetően ma 32.000 LED égő táplálja majd az ünnepi kelléket.

Mint ahogy az már sok-sok éve hagyomány, idén is éjfél előtt egy perccel kezdik majd leereszteni a gömböt a One Times Square tetejéről, az utolsó tíz másodpercben pedig mindenki együtt számol majd vissza, mielőtt kialszanak a fények. Ahogy éjfélt üt az óra, kezdődik a hatalmas ünnepség, leszakad a konfettieső és elindítják a tűzijátékot is.

Idén – a nizzai és a berlini merényletekre való tekintettel – New Yorkban is speciális intézkedéseket vezettek be: a rendőrség kukásautókkal és homokkal megrakott teherautókkal barikádozta el a területet, hogy az ünneplésben résztvevők biztonságban legyenek. Most is több, mint egymillió emberre számítanak, ezért hétezer rendőr teljesít majd szolgálatot és a terrorelhárító egységek is jelen lesznek az eseményen.

(Visited 45 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez