Keralában nyílt meg India első transznemű iskolája

Az új intézmény azoknak a transznemű diákoknak ad lehetőséget tanulmányaik folytatására, akiknek el kellett hagyniuk iskolájukat. A több szervezet összefogásából létrejött kezdeményezés egyelőre 10 diákkal indult, de a tanároknak is hasznos lesz.

A keralai Kocsínban megnyílt iskola az első hely az országban, ahol transzneműek tanulhatnak. A nyitás nem volt zökkenőmentes – a legtöbb ingatlantulajdonos a környéken visszautasította a bérbeadást, miután megtudták, milyen célra kell az épület. Végül egy keresztény szervezettől ingyen kaptak egy házat, így pénteken az oktatás is megkezdődhetett az intézményben. Az alapítók példát szerettek volna mutatni azzal, hogy a diszkrimináció miatt hátrányos helyzetben levőknek is helyet biztosítanak a tanulásra, valamint munkát adnak azoknak, akik szintén transzneműként élik az életüket. – számolt be róla az Indianexpress.com.

A kezdeményezés elindítója az író és aktivista Kalki Subramaniam – ő szintén transznemű. A megnyitón azt emelte ki, hogy az elnyomott közösségek számára a legfontosabb eszköz az oktatás, hiszen csak így juthatnak tudáshoz, ami aztán önbizalmat is ad nekik. A transzneműség ugyanis együtt jár a kitaszítottsággal, sokukat ugyanis kitagadja a családjuk, és az utcákon kell élniük, ahol koldulásra, szexmunkára vannak kényszerítve – így az iskolarendszerből is kiesnek.

Az intézményt hat transznemű és egy nő fogja vezetni a Transzneműek Alapítványától. Összesen hat diák ül most az iskolapadokban, akiknek az alapoktatáson kívül varrást, biogazdálkodást, beszédórákat és személyiségfejlesztő tréningeket tartanak majd. Ezekkel azt szeretnék elősegíteni, hogy idővel saját lábukra álljanak és a megfelelő tudás birtokában vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez