Új küldetést kaptak az amerikai haditengerészetnél szolgáló delfinek

A világ legritkább tengeri emlőse, a kaliforniai disznódelfin és más, kihalás szélén levő fajok megfigyelésére vették be a mentőcsapatba a palackorrú delfineket, akik sokat segíthetnek a tengeri élővilág megmentésében.

A delfinek a kutatókkal együtt dolgoznak majd a haditengerészet tengeri emlős programján. Feladatuk, hogy dokumentálják társaik mozgását, és felderítsék a jelenlegi állományt. Nagy szükség lesz rájuk, mivel a kaliforniai disznódelfin – vagy más nevén vaquita – egyedül a Kalifornia-öbölben fellelhető, és jelenleg a kihalás szélén áll az illegális halászat miatt.

vaquita2_olson_noaa

Amennyiben sikeres lesz a tavasszal induló mentőakció, elkezdődhet a ritka faj szaporítása a Mexikói-öbölben. Ha azonban nem sikerül, az előrejelzések szerint 2022-re teljesen eltűnhet az állomány – áll a The Huffington Post cikkében.
Delfineket 1960 óta vetnek be az amerikai haditengerészetnél. Korábban főként katonai célokra használták őket, tengeri aknák felderítésére, az utóbbi időben azonban egyre szélesebb feladatkörben töltenek be szerepet az intelligenciájukról és érzékenységükről híres palackorrú delfinek, akik közül jelenleg 75-en szolgálnak a haditengerészetnél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez